Home » Healthy Homemade Nutella – Υγιεινή Σπιτική Πραλίνα Φουντουκιού (Nutella)

Healthy Homemade Nutella – Υγιεινή Σπιτική Πραλίνα Φουντουκιού (Nutella)

Healthy-Homemade-Nutella – Υγιεινή-Σπιτική-Πραλίνα-Φουντουκιού-(Nutella)

for english scroll down

Αυτή η εβδομάδα ξεκινάει πολύ γλυκά και νόστιμα. Με υγιεινή σπιτική πραλίνα φουντουκιού (nutella), για μικρά και μεγάλα παιδιά 😉 Τώρα αν σας πω πως η περιβόητη nutella, και πριν η Μερέντα, δεν ήταν ποτέ από τις αγαπημένες λιχουδιές, τι θα πείτε? Πιθανότατα να είμαι η μοναδική, αλλά ούτε όσο ήμουν παιδί, ούτε τώρα που μεγάλωσα (λίγο!) δεν ένιωσα αυτήν την ακατανίκητη επιθυμία να αδειάσω το βάζο, σαν μερικούς μερικούς… Ονόματα δεν λέμε 😀 Τώρα, όμως που έφτιαξα την δική μου, που ξέρω ότι είναι υγιεινή και δεν περιέχει χίλια δυο πρόσθετα, έχω ξετρελαθεί!

Healthy-Homemade-Nutella – Υγιεινή-Σπιτική-Πραλίνα-Φουντουκιού-(Nutella)

Η σημερινή συνταγή για πραλίνα φουντουκιού είναι πολύ γρήγορη και εύκολη και το σημαντικότερο, έχει μόλις 4 υλικά και δεν περιέχει ζάχαρη. Είμαι σίγουρη ότι θα την λατρέψετε! Είναι σοκολατένια, κρεμώδης, απαλή,  όσο γλυκιά πρέπει και μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε με χίλιους δυο τρόπους (εκτός από το να την φάτε με το κουταλάκι… ).  Μπορείτε για παράδειγμα να την συνδυάσετε με τα σπιτικά μπισκότα digestive, με τις τηγανίτες μπανάνας, με μάφινς όπως αυτά, να φτιάξετε το Τσιζκέικ Nutella, με φρέσκα φρούτα όπως μπανάνες, μήλα, αχλάδια, φράουλες, ή προσθέτοντας την σε άλλες συνταγές που θα δούμε και μαζί στο μέλλον.

Ο επεξεργαστής τροφίμων (μούλτι) είναι απαραίτητος για να την υλοποιήσετε. Δείτε μερικές ιδέες εδώ.

Healthy-Homemade-Nutella – Υγιεινή-Σπιτική-Πραλίνα-Φουντουκιού-(Nutella)

Χρόνος προετοιμασίας:   20 λεπτά

Μερίδες:    18 κουταλιές (360 γρ. περίπου)

Υλικά:

  • 250 γρ. φουντούκια
  • 100 γρ. μέλι, ή σιρόπι σφενδάμου για τους vegans
  • 20 γρ. κακάο σε σκόνη, κατά προτίμηση βιολογικό
  • ½ φλυτζάνι νερό περίπου (ίσως να μην χρειαστεί όλο)

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Τοποθετούμε τα φουντούκια σε ένα ταψί και τα καβουρδίζουμε για 12-15 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας τα εντωμεταξύ μια-δυο φορές.* Αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και τα τρίβουμε με τα χέρια σας ώστε να αφαιρέσουμε την φλούδα τους, όσο γίνεται.
  2. Μεταφέρουμε τα φουντούκια στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν βούτυρο, 5-7 λεπτά περίπου (εξαρτάται από τον επεξεργαστή). Ίσως χρειαστεί να ανοίξετε τον κάδο και να καθαρίσετε τα τοιχώματα με μια σπάτουλα ώστε να δουλευτούν καλά τα φουντούκια.
  3. Προσθέτουμε το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου, το κακάο και το μισό περίπου από το νερό και ενεργοποιούμε ξανά το μούλτι. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε εάν χρειάζεται. (Ίσως την θέλετε πιο γλυκιά, ή πιο αραιή, κλπ).**
  4. Μεταφέρουμε την πραλίνα φουντουκιού σε ένα βάζο και φυλάμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. (λέμε τώρα… :D)

Και η σπιτική πραλίνα φουντουκιού (nutella) είναι έτοιμη! Καλοφάγωτη!

 

Σημειώσεις:

*Αν αγοράσετε έτοιμα καβουρδισμένα φουντούκια, καβουρδίστε τα 5-7 λεπτά ίσα ίσα για να βγάλουν τα έλαια και τα αρώματά τους.

**Έχετε στο νου σας πως όσο την επεξεργαζόμαστε στο μούλτι η πραλίνα φουντουκιού ζεσταίνετε αρκετά και όσο κρυώνει αργότερα θα σφίξει. Καλό θα είναι να μην την  κάνετε πολύ σφιχτή.

♥ Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή και θέλετε να δείτε κι άλλες τέτοιες, κάντε δωρεάν εγγραφή στο The Healthy Cook και κάθε νέα συνταγή θα έρχεται στο email σας!  😉

Healthy-Homemade-Nutella – Υγιεινή-Σπιτική-Πραλίνα-Φουντουκιού-(Nutella)

This week starts in a very sweet and delicious way; with a healthy homemade hazelnut spread, for children of all ages 😉 Well, if I tell you that a jar of nutella was never one of my favorite treats, what will you say? Probably I am the only one, nor as a kid, not now that I grew up (a little!) I felt this irresistible urge to eat the whole jar with a spoon, like some of the people I know. But now that I’ve made my own , I know that is healthy and does not contain a thousand additives, I really enjoy it!

Healthy-Homemade-Nutella – Υγιεινή-Σπιτική-Πραλίνα-Φουντουκιού-(Nutella)

This nutella recipe is very fast and easy, and most importantly, has only four ingredients plus, it does not contain sugar. I’m sure I’ll love it! It is chocolaty, creamy, smooth, as sweet as it should be and you can use it in a thousand and one ways (other than eating the whole jar at once …). For example you can spread it on a couple of homemade digestive biscuits, or banana pancakes, on muffins like these ones, to make this Healthier Nutella Cheesecake, or enjoy it with fresh fruit such as bananas, apples, pears, strawberries, or by adding it to other recipes that will try together in the future.

Healthy-Homemade-Nutella – Υγιεινή-Σπιτική-Πραλίνα-Φουντουκιού-(Nutella)

A food processor is necessary to implement this recipe. This recipe yields 18 tablespoons, or 360 grams / 13 oz. of nutella. The nutritional info below is calculated per tablespoon.

Healthy Homemade Nutella
Yields 18
A delicious vegan chocolate & hazelnut spread for children of all ages
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
15 min
Total Time
35 min
Prep Time
20 min
Cook Time
15 min
Total Time
35 min
109 calories
8 g
0 g
9 g
2 g
1 g
27 g
1 g
5 g
0 g
8 g
Nutrition Facts
Serving Size
27g
Yields
18
Amount Per Serving
Calories 109
Calories from Fat 74
% Daily Value *
Total Fat 9g
14%
Saturated Fat 1g
4%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 1g
Monounsaturated Fat 7g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 1mg
0%
Total Carbohydrates 8g
3%
Dietary Fiber 2g
7%
Sugars 5g
Protein 2g
Vitamin A
0%
Vitamin C
1%
Calcium
2%
Iron
4%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. • 250 g. / 9 oz. hazelnuts
  2. • 100 g. / 3.6 oz. honey, or maple syrup for vegans
  3. • 20g. / o.7 oz. cocoa powder, preferably organic
  4. • ½ cup water about (you may not need all)
Instructions
  1. Preheat the oven to 180° C / 350o F. Place the hazelnuts on a baking sheet and roast for about 12-15 minutes, stirring in the meantime a couple of times. * Allow to cool slightly and rub them with your hands to remove their skins, as much as possible.
  2. Transfer the nuts to the bowl of the food processor and grind until they become buttery, about 5-7 minutes (depending on the processor). It will take a little bit for the nuts to completely break down so you may need to scrape the sides of your blender a couple of times until your mixture starts to come together.
  3. Once it is creamy and smooth, add honey or maple syrup, cocoa and about half of the water and blend again until well incorporated. Taste and adjust seasonings as needed, adding more honey or water, if desired. **
  4. Transfer to a clean jar and store at room temperature for at least 2 weeks.
Notes
  1. * If you buy ready-roasted hazelnuts, roast again for 5-7 minutes, to release oils and aromas.
  2. ** Keep in mind that while processing the hazelnuts, the mixture will get hot, and when it gets cooler it will thicken. My advice is not to make it too thick.
beta
calories
109
fat
9g
protein
2g
carbs
8g
more
The Healthy Cook http://www.thehealthycook.gr/

And your homemade nutella is ready! Hope you’ll enjoy it!

♥ If you enjoyed this recipe and want to see more, follow The Healthy Cookby email and every new recipe will come directly to your inbox!  😉

Facebook Comments

20 comments

  1. neanikon says:

    Καλημέρα Εύη!!!!!!! Μας ξεσηκώνεις πρωί πρωί!!!!

    Η πραλίνα είναι τέλεια, την έχω δοκιμάσει, λίγο πολύ με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια υλικά, και βγαίνει υπέροχη!! Το μόνο που πρόσεξα και με προβλημάτισε λίγο είναι ότι διατηρείται εκτός ψυγείου για 2 βδομάδες. Σωστά κατάλαβα;; Νομίζω είναι λίγο οριακό, μιας και περιέχει λίγη υγρασία εσωτερικά από το νερό. Βέβαια σιγά μην αντέξει 2 βδομάδες, όπως σωστά και εσύ μας λες!!

    Ωραίες & λαχταριστές φωτογραφίες!

    • The Healthy Cook says:

      εμένα μου κράτησε, αλλά σίγουρα έχει να κάνει και με την θερμοκρασία περιβάλλοντος.
      σ’ ευχαριστώ Άρη!

  2. Λοιπόν παλιά έτρωγα πολύυυυυ μερέντα, νουτέλα και τα σχετικά σοκολατένια παρασκευάσματα! Τώρα τα έχω ψιλοσιχαθεί που ξέρω ότι έχουν μέσα ένα σωρό πρόσθετα. Τέτοια συνταγή έχω δοκιμάσει από την κοινή μας φίλη και έχω ξετρελαθεί! Η δικιά σου είναι φανταστική όπως άλλωστε προδίδουν και τα υλικά της. Νομίζω οτι δεν θέλω να την βάλω πουθενά επάνω. Μόνο να κάτσω με ένα κουτάλι και να την τσακίσω μέσα από το βάζο! Τετοιο άχτι έχω που δεν τρώω συχνά πραλίνα για τους λόγους που προανέφερα!!!!!!!!
    Εύη μου φιλιά πολλά !Καλή εβδομάδα!

  3. Marion says:

    Παλιότερα ίσως έτρωγα κι εγώ Μερέντα, αλλά όχι σε φοβερές ποσότητες.
    Και τώρα παίρνω για τα παιδιά (ο γιος μου την τσακίζει) . Σίγουρα αυτή δεν έχει καμία σχέση με την έτοιμη. Φαίνεται πολυ ωραία σε υφή.
    Κι ότι έχει μέλι μέσα είναι ένα στοιχείο συν.
    Θα ήθελα να την φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία.

    Φιλιά πολλά & καλό μήνα 🙂

  4. Η σπιτική εκδοχή είναι ακόμα πιο εθιστική από αυτή του εμπορίου.
    Πολύ μου αρέσει που η εκδοχή σου περιέχει μέλι! Θα τη δοκιμάσω σίγουρα και άμεσα!
    Σε φιλώ

    • The Healthy Cook says:

      αυτό ανακάλυψα κι εγώ 😉
      χαίρομαι που σου αρέσει! περιμένω εντυπώσεις

  5. dolmadaki says:

    τρελενομαιιιιι!!!! ανετα ετρωγα ολο το βαζο!!! υπεροχες φωτογραφιες αλλα η συνταγη ακομα πιο ωραια!!! απλα πραματα φουντουκια κακαο!

    • The Healthy Cook says:

      ε, ναι! στα απλά είναι η ομορφιά!
      ευχαριστώ ντολμαδάκι μου!

Leave a Reply