Home » Homemade Digestive Cookies – Σπιτικά Μπισκότα Digestive

Homemade Digestive Cookies – Σπιτικά Μπισκότα Digestive

Homemade Digestive Cookies – Σπιτικά Μπισκότα Digestive

for english scroll down

Καλή εβδομάδα σε όλους! Επιτέλους, το έσβησα και αυτό από την μακριά λίστα. Ήθελα πολύ καιρό να φτιάξω σπιτικά μπισκότα digestive, όσο πιο υγιεινά γίνονται. Και όχι μόνο μου βγήκαν με την πρώτη (τρελή χαρά 🙂 ), αλλά είναι τόσο νόστιμα που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτά του εμπορίου!Έχω χρησιμοποιήσει μπισκότα digestive σε πολλές συνταγές του μπλογκ, τις οποίες μπορείτε να τις δείτε εδώ. Τώρα, όλα αυτά θα τα φτιάχνω με σπιτικά μπισκότα.

Ο τρόπος παρασκευής τους είναι πολύ απλός. Βάζεις όλα τα υλικά στον επεξεργαστή τροφίμων, τα ανακατεύεις για πολύ λίγο, βάζεις την ζύμη στο ψυγείο και την αφήνεις περίπου 1 ώρα. Την ανοίγεις με έναν πλάστη, και ψήνεις τα μπισκότα 10 λεπτά. Έτοιμα!

Το καλύτερο όλων? Γίνονται και vegan ή νηστίσιμα και είναι το ίδιο νόστιμα! Απλά θα αντικαταστήσετε το γάλα αγελάδας που χρησιμοποίησα με γάλα αμυγδάλου ή άλλο φυτικό γάλα επιλογής σας.

Homemade Digestive Cookies – Σπιτικά Μπισκότα Digestive

Διαβάζοντας τα υλικά θα δείτε πως έχω χρησιμοποιήσει λάδι καρύδας αντί για βούτυρο. Η διαφορά στη θερμιδικά αξία δεν είναι μεγάλη. Από διατροφικής άποψης, τόσο το βούτυρο όσο το λάδι καρύδας, είναι φορτωμένα με κορεσμένα λίπη. Αυτό σημαίνει:

87 τοις εκατό των λιπών – ή 12 γραμμάρια ανά κουταλιά της σούπας- του λαδιού καρύδας είναι κορεσμένα λίπαρά και

51 τοις εκατό των λιπών -ή 7 γραμμάρια ανά κουταλιά- στο βούτυρο είναι κορεσμένα λιπαρά.

Παρά την πρόσφατη αναθεώρηση των ερευνών ότι μια διατροφή με χαμηλά κορεσμένα λιπαρά δεν φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, πρέπει να τονίσουμε πως δεν είναι όλα τα κορεσμένα λιπαρά ίδια.

Μερικά από τα κορεσμένα λιπαρά οξέα στο λάδι καρύδας και το βούτυρο είναι μέσης αλύσου λιπαρά οξέα (MCTs).  Το λάδι καρύδας αποτελείται από λιπαρά οξέα μέσης αλύσου ή MCTs σε περιεκτικότητα 50%, ενώ το βούτυρο σε 15%.

Το κύριο κορεσμένο λιπαρό οξύ καρύδας είναι το MCT λαυρικό οξύ. Έρευνες δείχνουν ότι, ενώ εγείρει την «κακή» χοληστερόλη LDL, συγχρόνως βελτιώνει την ευεργετική χοληστερόλη HDL, και ως εκ τούτου μπορεί να έχει ουδέτερη επίδραση στον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Τι είναι μοναδικό στο MCT είναι πώς το σώμα μας το επεξεργάζεται? Απλά διασπώνται στο σώμα διαφορετικά από άλλα λίπη και μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να αποθηκεύονται ως λιπώδης ιστός, αλλά μετατρέπονται σε μια ειδική μορφή ενέργειας που χρησιμοποιείται άμεσα από την κυκλοφορία του αίματος. Δηλαδή, τα λίπη μεταβολίζονται γρηγορότερο από το ήπαρ, αυξάνοντας το μεταβολικό ρυθμό έως και 15%. Το κύριο λιπαρό οξύ στο βούτυρο είναι παλμιτικό οξύ, το οποίο φαίνεται να προκαλεί την συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες σας.

Homemade Digestive Cookies – Σπιτικά Μπισκότα Digestive

Να ξεκαθαρίσω βέβαια πως σε καμία περίπτωση δεν υπονοώ πως το βούτυρο δεν είναι υγιεινό. Είμαι από εκείνους που, σχεδόν πάντα, προσθέτω λίγο βούτυρο στα φαγητά μου. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, όλοι όσοι είχαν καταδικάσει το βούτυρο ως το χειρότερο τρόφιμο, τώρα πια έχουν ανασκευάσει. Το ίδιο όμως συνέβη και με το λάδι καρύδας, πριν από δυο τρία χρόνια, που θεωρήθηκε «αμαρτωλό» λόγω των κορεσμένων λιπαρών. Κι αυτό άλλαξε στην πορεία.

Αν δεν μπορείτε να βρείτε λάδι καρύδας, χρησιμοποιήστε βούτυρο αγελάδας στην ίδια ποσότητα, αλλά παγωμένο και κομμένο σε κομμάτια.

Για την συνταγή αυτή χρησιμοποίησα το πραγματικά υπέροχο βιοδυναμικό αλεύρι ολικής από αλεσμένο σε πετρόμυλο βιοδυναμικό σιτάρι  triticum dicoccum (emmer) της εταιρείας The Trinity Farm, που πολύ ευγενικά μου έστειλαν να δοκιμάσω.

Χρόνος προετοιμασίας:    10 λεπτά (+60 λεπτά αναμονή)

Μερίδες:   20 περίπου μπισκότα

Υλικά:

  • 1 1/3 φλυτζάνια (100 γρ.) νιφάδες βρώμης
  • 1 φλυτζάνι (100 γρ.) αλεύρι ολικής άλεσης από δίκοκκο σιτάρι
  • 1/3 φλυτζανιού (50 γρ.) ζάχαρη καρύδας*
  • ½ φλυτζάνι (110 γρ.) λάδι καρύδας**
  • 1 κουταλάκι baking powder
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 1 ½ κουταλιά κοπανισμένος λιναρόσπορος (προαιρετικό)
  • ¼ φλυτζανιού (60 ml) γάλα 2% λιπαρά – πιθανόν να μην χρειαστεί όλο – (για την vegan εκδοχή δείτε την σημείωση***)

Εκτέλεση:

  1. Βάλτε τις νιφάδες βρώμης στον επεξεργαστή τροφίμων και χτυπήστε τις για 2-3 δευτερόλεπτα για να αλεστούν ελαφρώς.
  2. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το γάλα και ανκατέψτε τα μέχρι να ομογενοποιηθούν, 10 δευτερόλεπτα περίπου.
  3. Προσθέστε το γάλα, λίγο λίγο μέχρι να αρχίσει να δημιουργείται η ζύμη. Πιθανότατα να μην χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε όλο.
  4. Βγάλτε την ζύμη από τον επεξεργαστή, πλάστε τη με τα χέρια σας μια δυο φορές, και κάντε τη μια μπάλα. Τυλίχτε τη με διάφανη μεμβράνη τροφίμων και βάλτε τη στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
  5. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα και στρώστε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  6. Τοποθετείστε την ζύμη ανάμεσα σε δύο κόλλες αντικολλητικό χαρτί και με έναν πλάστη ανοίξτε τη σε πάχος 6 χιλιοστών περίπου.
  7. Κόψτε τα μπισκότα με ένα κουπ-πατ διαμέτρου 6 εκατοστών (δείτε αυτά, είναι πολύ πρακτικά γιατί μπορούν να δώσουν και ίσιο και σγουρό περίγραμμα στα μπισκότα!) και τοποθετείστε τα πάνω στο ταψί.
  8. Ψήστε τα για περίπου 12-15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα στις άκρες τους.
  9. Βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν για 10 λεπτά πριν τα μεταφέρετε σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως.

 

Σημειώσεις:

*Αν δεν βρίσκετε ζάχαρη καρύδας χρησιμοποιήστε 1/3 φλυτζανιού καστανή ανεπεξέργαστη ζάχαρη.

** Αν δεν βρίσκετε λάδι καρύδας, χρησιμοποιήστε βούτυρο αγελάδας στην ίδια ποσότητα, αλλά παγωμένο και κομμένο σε κομμάτια.

*** Για την vegan ή νηστίσιμη εκδοχή αντικαταστήσετε το γάλα αγελάδας με γάλα αμυγδάλου ή άλλο φυτικό γάλα επιλογής σας.

♥ Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή και θέλετε να δείτε κι άλλες τέτοιες, κάντε δωρεάν εγγραφή στο The Healthy Cook και κάθε νέα συνταγή θα έρχεται στο email σας!  😉 

Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το μπλογκ έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, ή προτού εντάξεις κάποια ιδιαίτερη τροφή στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.Ιδίως αν πάσχεις από κάποια σοβαρή πάθηση.

Homemade Digestive Cookies – Σπιτικά Μπισκότα Digestive

Finally, I erased this one from the long to-do list. I wanted to make homemade digestive cookies, as healthy as possible for a long time. The good thing is that they came out with the first try (happiness :)), and they are so delicious that do not have nothing to envy from the store-bought ones! I have used digestive cookies in many of the blog’s recipes, which you can see here. Now, all these I will make with homemade biscuits.

The method of preparation is very simple. Pour all the ingredients in the food processor, mix for a while, put the dough in the refrigerator and leave for about 1 hour. Then you roll it with a rolling pin, and bake 10 minutes. Ready!

Best of all? They can be made vegan and they are really delicious! You just have to replace cow’s milk with almond milk or other plant milk of your choice.

Homemade Digestive Cookies – Σπιτικά Μπισκότα Digestive

In the list of ingredients you will see that I use coconut oil instead of butter. The difference in caloric value is not great. Nutritionally speaking, both butter  and coconut oil are loaded with saturated fat. This means:

87 percent fat – or 12 grams per tablespoon – of coconut oil is saturated fat and

51 percent fat-or 7 grams per tablespoon – butter is saturated fat.

Despite the recent review of studies that a diet low in saturated fat does not seem to reduce the risk of heart disease, we must stress that not all saturated fat are the same.

Some of the saturated fatty acids in the coconut oil and butter are medium chain fatty acids (MCTs). Coconut oil consists of medium chain fatty acids or MCTs at 50% content and butter at 15%.

The major saturated fatty acid in coconut oil is MCT lauric acid. Surveys show that while raising the “bad” cholesterol LDL, simultaneously improves the beneficial HDL cholesterol, and thus can have a neutral effect on the risk of heart disease. What is unique to MCT is how our body processes it; Simply cleaved in the body differently than other fats and may be less likely to be stored in adipose tissue, but are converted to a specific form of energy which is used directly by the bloodstream. That is, the fat is quickly metabolized by the liver by increasing the metabolic rate to 15%. The primary fatty acid in the butter is palmitic acid, which seems to cause the accumulation of plaque in your arteries.

Homemade Digestive Cookies – Σπιτικά Μπισκότα Digestive

I want to be clear, of course, that in no way I imply that the butter is not healthy. I am one of those who, almost always, add a little butter in my food. Moreover, in recent years, all those who once condemned butter as the worst food, now they have changed their mind. But the same thing happened with coconut oil, two or three years ago, which was considered “sinful” because of the saturated fat. That also changed in the process.

If you cannot find coconut oil, use cow’s butter in the same amount, but col and cubed.

For this recipe I used the really wonderful biodynamic wholemeal stonemilled flour from biodynamic triticum dicoccum (emmer) wheat by The Trinity Farm, which was kindly sent to me to try it.

Homemade Digestive Cookies
Yields 20
The healthy and vegan version of the beloved digestive cookies
Write a review
Print
Prep Time
1 hr 10 min
Total Time
15 min
Prep Time
1 hr 10 min
Total Time
15 min
99 calories
10 g
0 g
6 g
1 g
5 g
22 g
10 g
3 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
22g
Yields
20
Amount Per Serving
Calories 99
Calories from Fat 53
% Daily Value *
Total Fat 6g
9%
Saturated Fat 5g
24%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 10mg
0%
Total Carbohydrates 10g
3%
Dietary Fiber 1g
3%
Sugars 3g
Protein 1g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
2%
Iron
2%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. 1 1/3 cups (100 g. /3.5 oz.) rolled oats
  2. 1 cup (100 g. / 3.5 oz.) whole meal Emmer flour
  3. 1/3 cup (50 g. / 1.8 oz.) coconut sugar *
  4. ½ cup (110 g. / 3.8 oz.) coconut oil **
  5. 1 teaspoon baking powder
  6. 1 pinch of salt
  7. 1 ½ tablespoon of crushed flaxseed (optional)
  8. ¼ cup (60 ml) milk 2% fat - may not need all - (for vegan version see note***)
Instructions
  1. Put the oats in the food processor and pulse for 2-3 seconds to slightly grind.
  2. Add the remaining ingredients, except the milk and pulse again until the dough starts to form, about 10 seconds.
  3. Add the milk little by little until you the dough clumps together. You probably won’t need to use it all.
  4. Remove the dough from the food processor, knead it with your hands a couple of times, and form a ball with it. Wrap the dough with food wrap and place it in refrigerator for about 1 hour.
  5. Preheat the oven to 160°C/320o F and lay a baking tray with greaseproof paper.
  6. Place the dough between two pieces of parchment paper and roll it out to a ¼ inch/6 mm thick sheet.
  7. Cut the biscuits with a cookie cutter of 6 cm in diameter and place them on the baking sheet.
  8. Bake for about 12-15 minutes until golden browned on edges.
  9. Remove from the oven and allow to cool for 10 minutes before transferring to a wire rack to cool completely.
Notes
  1. * Υou can substitute coconut sugar, with 1/3 cup raw brown or muscovado sugar.
  2. ** You can substitute coconut oil, with cow’s butter in the same amount, but cold and cubed.
  3. *** For the vegan version substitute cow's milk with almond milk or other plant milk of your choice.
beta
calories
99
fat
6g
protein
1g
carbs
10g
more
The Healthy Cook http://www.thehealthycook.gr/
♥ If you enjoyed this recipe and want to see more, follow The Healthy Cook by email and every new recipe will come directly to your inbox!  😉

 ⇒ The ideas and information presented in this blog are for informational purposes only and in no case can replace the advice of a specialist in nutrition and health. Before starting any diet or exercise or before adding a special food in your daily intake, you should contact a specialist doctor or dietitian; especially if you suffer from a serious illness.

Facebook Comments

28 comments

  1. Πολύ ωραίες φωτογραφίες, πάντα διαφορετικές και ξεχωριστές!!!!
    Τα digestive δεν μου αρέσουν καθόλου αλλά σίγουρα θα δοκιμάσω τα σπιτικά!!!!
    Bonjour!!!

  2. Μου θύμισες ότι έχω και εγώ στη λίστα μου αυτή τη συνταγή και ήρθε η ώρα να την σβήσω, έχω και όλα τα υλικά, οπότε βλέπω να γίνεται σύντομα. Φοβερές φωτος όπως πάντα!

  3. Μμμμ, τι λαχταριστά που δείχνουν στις φωτογραφίες!! Πάντα ήθελα να δοκιμάσω σπιτικά digestive και μόλις μας έδωσες την ιδανικότερη συνταγή!
    Το λάδι καρύδας το χρησιμοποιώ σχεδόν σε καθημερινή βάση, χωρίς βέβαια να εγκαταλείπω το βουτυράκι που έχει κι αυτό την χάρη του…
    Καλή εβδομάδα, σε φιλώ!

  4. neanikon says:

    Τι ωραία που έγιναν Εύη! Και τι καλά υλικά! Η ζάχαρη καρύδας έχει υπέροχη γεύση!
    Θα τα βάλω στην todo λίστα μου 😉
    Καλό Βράδυ!!!!!!!!!!!!!

  5. mia maria says:

    Πόσο ωραία φαίνονται και πόσο λαχταριστά! Μου αρέσουν πολύ τα digestive αλλά και εγώ τα χρησιμοποιώ σε διάφορα γλυκά! Ευκαιρία να τα φτιάξω λοιπόν.

  6. Καταπληκτικά και έτσι μπορεί κανείς να φτιάξει cheesecake από την αρχή μέχρι το τέλος απόλυτα σπιτικό! Πολλά φιλιά!

  7. dolmadaki says:

    καλημερουδια!! υπεροχα!! αδυναμια σε αυτα τα μπισκοτα οποτε θα τα δοκιμασω καποια στιγμη!!

  8. Marion says:

    Πολύ ωραία τα σπιτικά μπισκότα κι αν ειναι και digestive, ακόμα καλύτερα.
    Πολύ ωραίες και οι πληροφορίες που μας δίνεις Ευη.

    Φιλιά 🙂

  9. Είναι τα αγαπημένα μου μπισκότα!
    Και η σπιτική τους εκδοχή είναι πράγματι υπερνόστιμη!
    Φοβερή και η επιφάνεια φωτογράφισης 🙂
    Σε φιλώ!

  10. Χαίρετε, χαίρετε! Φανταστική συνταγή και σίγουρα προτιμότερο να τα φτιάχνουμε στο σπίτι από να τα αγοράζουμε (μια που, προσωπικά, τα χρησιμοποιώ αρκετά τακτικά!). Το πρόβλημά μου όμως είναι ένα: Αν δεν έχει κάποιος κουζινομηχανή πώς προετοιμάζει τη ζύμη; μούλτι και ζύμωμα; (κάπως έτσι το φαντάζομαι αλλά το σκέφτομαι σωστά;). Ευχαριστώ πολύ :))

    • The Healthy Cook says:

      καλησπέρα κυρία Γρίσπου!
      χαίρομαι που σας αρέσει! Μπορείτε να τα κάνετε και χωρίς κουζινομηχανή, ειδικά αν χρησιμοποιήσετε λάδι καρύδας. Απλά θα θέλει λίγη πιο πολύ ώρα ζύμωμα.
      σας ευχαριστώ πολύ!

  11. Vicky Vlastou says:

    Καλησπερα σας έχω δυο απορίες στην γειτονιά μου στα βιολογικά δεν βρίσκω λάδι καρύδας έχει μόνο βούτυρο καρύδας μπορώ να χρησιμοποιησω αυτό αντί το κλασικό βούτυρο και αντί νιφάδες βρώμης μπορώ να χρησιμοποίησω νιφαδες φαγοπυρου η αλευρι φαγοπυρου και αλεύρι ντιγκελ αντί για ολικης?Πολλές οι ερωτήσεις μου ε?😏😊

    • The Healthy Cook says:

      Καλησπέρα και καλώς ήρθατε στο The Healthy Cook!
      Εδώ είμαι εγώ για να απαντάω στις ερωτήσεις σας 😉 Ας τα πάρουμε με την σειρά:
      α) Το raw coconut butter δεν συνιστάται για μαγειρική, αλλά για να τρώγεται ωμό. Δείτε αυτό το άρθρο από αξιόπιστο αμερικάνικό site και θα σας λυθούν οι απορίες: http://www.thekitchn.com/whats-the-difference-between-coconut-oil-coconut-butter-word-of-mouth-220164
      Μπορείτε να βρείτε λάδι καρύδας και στα μπαχαράδικα στο κέντρο της Αθήνας (αν μένετε στην Αθήνα) και στον Σκλαβενίτη.
      β) Ναι, μπορείτε να αντικαταστήσετε τις νιφάδες βρώμης με νιφάδες φαγόπυρου.
      γ) Όσον αφορά τα αλεύρια, δεν θα σας συνιστούσα το αλεύρι φαγόπυρου για αυτή την συνταγή γιατί έχει εντελώς διαφορετική συμπεριφορά σε σχέση με τα άλλα αλεύρια. Με αλεύρι ντίνκελ θα μπορούσαν να γίνουν, αλλά επειδή δεν το έχω δοκιμάσει να έχετε στο νου σας πως μπορεί να παίξουν λίγο οι αναλογίες.
      Ελπίζω να βοήθησα. Θα χαρώ πολύ να μάθω νέα αν τελικά τα δοκιμάσετε!
      Καλό σας βράδυ!

  12. Stavroula says:

    Είναι φανταστικά! Πολύ πιο νόστιμα από τα digestive του εμπορίου!

    • The Healthy Cook says:

      με κάνετε πολύ χαρούμενη! χαίρομαι που σας άρεσαν!
      σας ευχαριστώ για το σχόλιο 🙂

Leave a Reply