Home » Homemade Rosewater Nougat with Pistachios & Cranberries – Σπιτικό Μαντολάτο με Ροδόνερο, Φιστίκια Αιγίνης & Κράνμπερις

Homemade Rosewater Nougat with Pistachios & Cranberries – Σπιτικό Μαντολάτο με Ροδόνερο, Φιστίκια Αιγίνης & Κράνμπερις

Homemade Rosewater Nougat with Pistachios & Cranberries – Σπιτικό Μαντολάτο με Ροδόνερο, Φιστίκια & Κράνμπερις

for english scroll down

Την αγάπη μου για κάθε τι σπιτικό την ξέρετε πια. Στην λίστα με τα to do, λοιπόν,  ήταν και το Μαντολάτο. Παρότι είχα δοκιμάσει μόνο αυτά του εμπορίου, σκεφτόμουν το σπιτικό μαντολάτο σαν ένα εύγεστο, αφράτο  και αέρινο γλύκισμα, με υπέροχο άρωμα και διαλεγμένα υλικά. Πάλευα με την ιδέα να το  δοκιμάσω εδώ και μήνες. Όπως ακριβώς συνέβη και με τις καραμέλες για τον λαιμό, έτσι και τώρα.. έψαξα συνταγές  στο διαδίκτυο και σε όσα βιβλία ζαχαροπλαστικής έχω στην βιβλιοθήκη μου για να συγκρίνω μεθόδους και υλικά. Συνταγές δεν βρήκα πολλές και όσες βρήκα είχαν τεράστιες διαφορές η μία από την άλλη στον τρόπο παρασκευής. Επίσης, ελάχιστες από αυτές έδιναν σαφείς οδηγίες. Όσον αφορά τα υλικά, είχα αποφασίσει πως δεν θα φτιάξω το κλασσικό λευκό μαντολάτο με τα αμύγδαλα. Ήθελα κάτι παραπάνω και μόλις είδα αυτή την συνταγή, αποφάσισα! Μαντολάτο με ροδόνερο, φιστίκια Αιγίνης και κράνμπερις, με ένα υπέροχο ροζ χρώμα. Κι έτσι άρχισε η περιπέτεια…

Homemade Rosewater Nougat with Pistachios & Cranberries – Σπιτικό Μαντολάτο με Ροδόνερο, Φιστίκια & Κράνμπερις

Έκανα αρκετές προσπάθειες, πέταξα σιρόπια και ξηρούς καρπούς. Τη μία δεν ήταν καλές οι αναλογίες για το σιρόπι, την άλλη ήταν πολύ λίγοι οι ξηροί καρποί και το μαντολάτο έβγαινε πολύ «φτωχό»… Τελικά έφτασα σε ένα αποτέλεσμα που με ικανοποίησε πολύ.

Να διευκρινίσω πως η συνταγή αυτή δίνει ένα πεντανόστιμο, αλλά σχετικά μαλακό μαντολάτο. Δεν είναι τόσο σκληρό όσο αυτό που αγοράζουμε στο εμπόριο. Οι δοκιμαστές μου (και ήταν πολλοί αυτοί την φορά!) μου είπαν πως το προτιμούν έτσι, γιατί με το πιο σκληρό, χρειάζονται μετά οδοντίατρο! Όσο για την γεύση, πέρασε με 10! 🙂

Homemade Rosewater Nougat with Pistachios & Cranberries – Σπιτικό Μαντολάτο με Ροδόνερο, Φιστίκια & Κράνμπερις

Βρώσιμο ριζόχαρτο (ή όστια) για να στρώσω πάνω και κάτω από το μαντολάτο δεν βρήκα πουθενά στο εμπόριο, ούτε στο διαδίκτυο, παρά μόνο σε sites του εξωτερικού. Δεν το παρήγγειλα όμως γιατί σκέφτηκα πως αν είναι να σας δείξω πως γίνεται, θα πρέπει να σας το δείξω με υλικά που  μπορείτε να βρείτε εύκολα, κι έτσι αποφάσισα να το δοκιμάσω με αντικολλητικό χαρτί. Για σιγουριά, λάδωσα ελάχιστα το χαρτί με σησαμέλαιο. Το ίδιο έκανα, όταν έκοψα το μαντολάτο και το τύλιξα σε χαρτάκια για να το κεράσω στους συμμαθητές και στους φίλους μου. Τώρα αν εσείς θέλετε να το παραγγείλετε από κάποιο ξένο site, κάντε το. Αν ξέρετε που μπορούμε να το βρούμε στην Ελλάδα, μοιραστείτε το μαζί μου. Θα χαρώ πολύ. 😉

Η διαδικασία είναι λίγο δύσκολη, γιατί θα πρέπει να κάνετε τρία πράγματα ταυτόχρονα, κι έτσι θα πρέπει να είσαστε σε ετοιμότητα,  . Είναι πολύ σημαντικό να έχετε όλα τα υλικά έτοιμα πριν αρχίσετε, γιατί όταν θα έρθει η ώρα δεν θα προλαβαίνετε. Επίσης σημαντικό είναι, να έχετε τα ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου ώστε  να έχετε το αφράτο και αέρινο αποτέλεσμα που λέγαμε. Διαφορετικά,  το σιρόπι θα κρυσταλλώσει όταν θα ενωθεί με τα παγωμένα ασπράδια.

Homemade Rosewater Nougat with Pistachios & Cranberries – Σπιτικό Μαντολάτο με Ροδόνερο, Φιστίκια & Κράνμπερις

Στην ουσία ετοιμάζετε 2 σιρόπια. Το πρώτο είναι με ζάχαρη, νερό και λίγο μέλι και το δεύτερο είναι σκέτο μέλι. Το θερμόμετρο είναι απαραίτητο και θα το χρησιμοποιήσετε και στα δύο σιρόπια (διαβάστε εδώ πως θα καλιμπράρετε το θερμόμετρό σας για να λειτουργεί σωστά). Πρώτα ζεσταίνετε το σιρόπι ζάχαρης και μετά αυτό του μελιού. Μόλις αρχίσει να ζεσταίνει το σιρόπι μελιού, ξεκινάτε να χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Προσέξτε γιατί το μέλι ζεσταίνετε πολύ γρήγορα και μπορεί να σας καεί. Αν αλλάξει χρώμα και σκουρύνει μην ανησυχήσετε. Να προσέχετε μόνο μην ανέβει η θερμοκρασία πάνω από τους 157ο C. Τότε καήκατε! Όταν θα φτάσετε τα σιρόπια στις επιθυμητές θερμοκρασίες θα πρέπει να τα ρίξετε μέσα στα ασπράδια, σιγά-σιγά, σαν κλωστή, πρώτα το σιρόπι μελιού και μετά αυτό της ζάχαρης. Γι αυτό χρησιμοποίησα κατσαρολάκια γάλακτος, αυτά με το χερούλι, κι έτσι δεν δυσκολεύτηκα.

Όσο ζεσταίνει ο καιρός είναι καλό να φυλάτε στο ψυγείο. Έτσι δεν θα είναι τόσο μαλακό ώστε να κολλάει, κι όσο μένει αυτό θα σφίγγει.

Homemade Rosewater Nougat with Pistachios & Cranberries – Σπιτικό Μαντολάτο με Ροδόνερο, Φιστίκια & Κράνμπερις

IMG_1054

IMG_1060-10

Χρόνος προετοιμασίας:   1 ώρα

Μερίδες:   25 κομμάτια

Υλικά:

  • 1 γεμάτο φλυτζάνι (140 γρ.) αμύγδαλα
  • 1 ½ φλυτζάνι (200 γρ.) φιστίκια Αιγίνης
  • 1 φλυτζάνι (100 γρ.) αποξηραμένα κράνμπερις
  • ¾ φλυτζανιού (140 γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη
  • ½ (170 γρ.) +  1/4 (90 γρ.)   φλυτζανιού μέλι
  • ¼ φλυτζανιού νερό
  • ¼ κουταλάκι αλάτι
  • 2 ασπράδια από μεγάλα αυγά (80 γρ.), σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¼ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουταλάκι ροδόνερο
  • ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • ελαφρύ φυτικό λάδι για να αλείψουμε το χαρτί (εγώ χρησιμοποίησα σησαμέλαιο)

Εκτέλεση:

  1. Απλώνουμε τα αμύγδαλα και τα φιστίκια σε ένα ταψάκι, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, και τα καβουρδίζουμε, σε προθερμασμένο φούρνο στους 150ο C, για 15 λεπτά περίπου. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Στρώνουμε ένα τετράγωνο ταψάκι 24Χ24cm με αντικολλητικό χαρτί, έτσι ώστε το χαρτί να περισσεύει από τα τοιχώματα του ταψιού, και το λαδώνουμε πολύ ελαφρά.
  3. Σε μια μέτρια κατσαρόλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό και το ¼ φλυτζανιού μέλι. Σε μια άλλη μικρή κατσαρολίτσα, ρίχνουμε το ½ φλυτζάνι μέλι. Στο μπωλ του μίξερ έχουμε έτοιμα τα ασπράδια με το αλάτι έτοιμα για χτύπημα.
  4. Ζεσταίνετε το σιρόπι ζάχαρης, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη τελείως. Αν κολλάει ζάχαρη στα τοιχώματα της κατσαρόλας, την βοηθάμε να λιώσει με ένα βρεγμένο πινέλο σιλικόνης, ώστε να μην δημιουργηθούν κρύσταλλοι. Όταν λιώσει η ζάχαρη εφαρμόζουμε το θερμόμετρο και, χωρίς να ανακατεύουμε, περιμένουμε την θερμοκρασία να φτάσει τους 120ο C και χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή.
  5. Εφαρμόζουμε το θερμόμετρο στο κατσαρολάκι με το μέλι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  6. Ταυτόχρονα αρχίζουμε να χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, για να γίνουν μαρέγκα.
  7. Όταν το μέλι φτάσει τους 130οC, το προσθέτουμε στα ασπράδια, ενώ το μίξερ δουλεύει, σιγά-σιγά, σαν κλωστή. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε μέτρια και συνεχίζουμε να χτυπάμε, ώστε τα ασπράδια να γίνουν σαν αφρός.
  8. Εφαρμόζουμε το θερμόμετρο στην κατσαρόλα με το σιρόπι ζάχαρης, ανεβάζουμε την θερμοκρασία σε μέτρια προς δυνατή, και μόλις φτάσει τους 150ο C ρίχνουμε και αυτό στην μαρέγκα, με αργή και σταθερή ροή. Συνεχίζουμε το χτύπημα, σε δυνατή ταχύτητα, για άλλα 3-5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να ξανθύνει και να αρχίσει να «δένει» ξεκολλώντας από τα τοιχώματα του μίξερ.
  9. Βγάλτε το μπωλ από το μίξερ, ρίξτε στο μείγμα τους ξηρούς καρπούς, τα κράνμπερις, τη βανίλια και ανακατέψτε με μια λαδωμένη ξύλινη κουτάλα. Προσθέστε και το χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατέψτε καλά. Φροντίστε να είστε σύντομοι γιατί το μείγμα θα αρχίσει να σφίγγει και θα δυσκολεύεστε να το ανακατέψετε.
  10. Απλώστε καλά το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψάκι και καλύψτε το με άλλο ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί το οποίο έχετε λαδώσει ελαφρά με φυτικό λάδι. Αφήστε το να σταθεί όλη νύχτα.
  11. Βγάλτε το μαντολάτο από το ταψάκι και κόψτε το σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, με ένα κοφτερό, λαδωμένο μαχαίρι. Τυλίξτε το σε αντικολλητικά χαρτάκια (εγώ τα λάδωσα ελαφρά για να είμαι σίγουρη) και φυλάξτε στο ψυγείο, για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Να ξέρετε πως όσο πιο πολύ το αφήσετε στο ψυγείο, τόσο πιο ωραία θα δέσει.

Και το αφράτο, αέρινο, σπιτικό μαντολάτο είναι έτοιμο να το δοκιμάσετε!

ΥΓ. Όλη αυτή την διαδικασία την ευχαριστήθηκα πολύ. Ειδικά το σημείο που ρίχνεις το καυτό μέλι μέσα στην μαρέγκα, τα νερά που δημιουργούνται και η υφή της μαρέγκας εκείνη τη στιγμή είναι το κάτι άλλο! Οι λάτρεις της ζαχαροπλαστικής νομίζω με καταλαβαίνουν απόλυτα! Το μόνο σίγουρο είναι πως θα το ξαναφτιάξω 🙂

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

 
Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
146.5 21.3 17.2 6.7 0.2 1.5 0.9

0.0mg

Homemade Rosewater Nougat with Pistachios & Cranberries – Σπιτικό Μαντολάτο με Ροδόνερο, Φιστίκια & Κράνμπερις

My love for all things homemade is known to you already. In my “to do” list, among other things, was the nougat. Although I had only tried the ready-made thing, I was thinking homemade nougat like a delicious, fluffy and airy delish, with a wonderful aroma and carefully chosen ingredients. I struggled with the idea to try it for months. Just as what happened with the cough drops, I searched recipes online and in every pastry book I have in my library, to compare methods and ingredients. I did not find many recipes and those found had huge differences in the preparation. Moreover, few of them gave clear instructions. Where ingredients are concerned, I had decided that I will not fix the classic white nougat with almonds. I wanted something more and when I saw this recipe, I made my mind! Nougat with rose water, pistachios and cranberries, with a beautiful pink color. And so the adventure began…

Homemade Rosewater Nougat with Pistachios & Cranberries – Σπιτικό Μαντολάτο με Ροδόνερο, Φιστίκια & Κράνμπερις

I made several attempts, throwing away syrups and nuts. Either the ratios for the syrup were not that good, or the nuts were fewer than they should and the nougat came very “poor” … Eventually I end up at a t very satisfying result.

To clarify things out, this recipe gives a delicious, but relatively soft nougat. It’s not as hard as the store-bought. My testers (and they were many people this time!) told me they prefer it like this, because the other one is too hard to chew! As for the taste, I had an A+! 🙂

Edible rice paper (or wafer) to lay above and below the nougat was impossible to find in Greece, only to sites abroad. I did not order these because I thought if it is to show the people in Greece how to do it, it should be with materials that are easy to find; so I decided to try it with greaseproof paper. To be sure, I lightly greased the parchment paper with sesame oil. I did the same when I cut the nougat and wrapped it in papers to treat my classmates and my friends. If edible rice paper is easy for you to find, then use it. If you know where we can find it in Greece, share it with me. I’ll be very happy. 😉

Homemade Rosewater Nougat with Pistachios & Cranberries – Σπιτικό Μαντολάτο με Ροδόνερο, Φιστίκια & Κράνμπερις

The process is a bit difficult, because you need to do three things at once; so you must be ready.  It is very important to have all ingredients set before you start, because when the time comes you will not have time. Another important thing is to keep the egg whites at room temperature, in order to have the fluffy and airy result. Otherwise, the syrup will be chunky when combined with the cold egg whites.

You prepare two syrups. The first is with sugar, water and some honey, and the second one is neat honey. A candy thermometer is necessary and you will use it in both syrups (read here how to calibrate your thermometer so it operates properly). First, you should heat the sugar syrup and then that of honey. Once you begin to warm the honey syrup, you start to hit the egg whites into meringue. Be careful because honey heats very quickly and it might burns. It might change color and darken; do not worry. But be careful not to reach the temperature above 315o F (157o C). Then it is burned! When syrups get to the desired temperatures you will have to pour them into the egg whites, slowly, like a thread, first the honey syrup and then that of sugar. That’s why I used small saucepans, those with the handle, to make my life easier.

During warm weather it is good to store the nougat in the refrigerator. So it will not be so soft that it melts, but will not harden so much to need a dentist afterwards!!

Homemade Rosewater Nougat with Pistachios & Cranberries – Σπιτικό Μαντολάτο με Ροδόνερο, Φιστίκια & Κράνμπερις

Preparation time:    1 hour

Servings:   25 pieces

Ingredients:

  • 1 heaping cup (5 oz.) almonds
  • 1 ½ cup (7 oz.) pistachios
  • 1 cup (3.5 oz.) dried cranberries
  • ¾ cup (5 oz.) granulated sugar
  • ½ (6 oz.) + 1/4 (3 oz.) cup honey
  • ¼ cup water
  • ¼ teaspoon salt
  • 2 egg whites from large eggs (2.8 oz.), at room temperature
  • ¼ teaspoon vanilla extract
  • 1 teaspoon rose water
  • pink food coloring
  • vegetable oil to lightly grease the paper (I used sesame oil)

Instructions:

  1. Spread the almonds and pistachios on a baking pan, lined with greaseproof paper, and roast in preheated oven at 302 ° F, for about 15 minutes. Remove them from the oven and let cool.
  2. Lay a 9.5X9.5in square pan with parchment paper so that the paper excess from the sides of the pan, and greased lightly with vegetable oil.
  3. In a medium pan, put the sugar, water and ¼ cup honey. In another small pan, pour ½ cup honey. In the mixer bowl have the egg whites and salt ready.
  4. Heat the sugar syrup over medium-high heat until the sugar has dissolved completely. If sugar sticks to the sides of the pan wash it down with a damp silicone brush, so as not to create crystals. When the sugar melts clip on the thermometer and without stirring wait for the temperature to reach 245 ° F and turn down the heat to medium low.
  5. Clip the thermometer on the saucepan with the honey and heat over medium-high heat.
  6. At the same time begin to beat the egg whites, at medium-high speed, to make meringue.
  7. When the honey reaches 265o F, add it to the egg whites while the mixer is working, slowly, like a thread. Reduce mixer speed to medium and continue beating, until the egg whites hold firm peaks.
  8. Clip the thermometer back in the saucepan with the sugar syrup, and raise the temperature to medium-high until it reaches 305° F and pour it in the meringue with a slow and steady stream. Continue beating at high speed, for another 3-5 minutes, until the mixture pales and turns glossy and thick.
  9. Remove the bowl from the mixer, pour in the nuts mixture, cranberries and vanilla and stir with a wooden oiled spoon. Add food coloring and mix well. Be sure to be quick because the mixture will begin to tighten and it will be stiff.
  10. Apply evenly the mixture into the prepared baking pan and cover with another piece of greaseproof paper which you have greased lightly with vegetable oil. Leave to stand overnight.
  11. Remove the nougat from pan and cut into small square pieces, with a sharp, oiled Wrap it in a non-stick papers (I lightly greased it, to be sure) and store in the refrigerator for at least 2 weeks. Have in mind that the longer you let the nougat set in the refrigerator the better.

And your fluffy, airy, homemade nougat is ready for you to try it!

PS. I really enjoyed this process a lot. Especially the point when pouring the hot honey into the meringue, the waters created and the texture of the meringue at that time was really something! Pastry lovers will understand me perfectly! The only certainty is that I will make this nougat again and again 🙂

Nutritional Facts per Serving

 
Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers Cholesterol
146.5 21.3 17.2 6.7 0.2 1.5 0.9

0.0

Facebook Comments

36 comments

  1. Είναι πολύ όμορφο, ρομαντικό και παραμυθένιο!!!
    Μπράβο Ευούλα!!

    ….κανόνισε να το ξαναφτιάξεις να το δοκιμάσω!!!!!!!!!!!!!

  2. sp00nstories says:

    Έχεις κάνει υπέροχα πράγματα Εύη μου!Αλλά η σημερινή ανάρτηση σοου είναι ένα κόσμημα! Μπράβο κορίτσι μου και για την συνταγή αλλά και για τις φωτογραφίες σου!Πολλά φιλιά

  3. Ξανθή says:

    Η αλήθεια είναι ότι αυτό το αγοραστό ούτε να το βλέπω, στο σύζυγο όμως αρέσουν κάτι τέτοια γλυκά και φαίνεται εύκολο.
    Καλή εβδομάδα.

  4. ΕΛΕΝΑ says:

    Δείχνει πραγματικά αέρινο!
    Και το χρώμα φοβερό!!!
    Σίγουρα πολύ καλύτερο από τα μαντολάτα του εμπορίου!
    Πολλά μπράβο σου!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

  5. theonewithallthetastes says:

    Δείχνει πραγματικά υπέροχο!
    Μπράβο σου βρε Εύη για την επιμονή και το άψογο αποτέλεσμα!
    Και μου αρέσει πολύ που είναι μαλακό 🙂
    Φιλιά

    • κι εμένα μου αρέσει, αν και στην αρχή ομολογώ πως απογοητεύτηκα λίγο. αλλά μετά από δυο, τρεις μέρες γίνεται τέλειο! ευχαριστώ!
      φιλιά!

  6. Χρύσα says:

    Του εμπορίου δεν το τρώω ποτέ, ακριβώς γιατί όπως λες κι εσύ, μετά είσαι για οδοντίατρο…
    Αλλά αυτό είναι αλλιώτικο… Και τόσο μα τόσο όμορφο! Σαν να βγήκε από το πιο παραμυθένιο και ρομαντικό ζαχαροπλαστείο!

  7. Σε παραδεχομαι!! Γιατι ξερω ποσο επεμενες, γιατι εισαι πολυ λεπτολογος και μελετηρη σε οτι κανεις.
    Το πετυχες και με το παραπανω. Δεν εχω λογια περα απο το οτι ειναι το ομορφοτερο μαντολατο που εχω δει ποτε!!
    Ε

    • Πατησα το κουμπι της δημοσιευσης χωρις να εχω τελειωσει το σχολιο.
      Ελεγα λοιπον οτι μου αρεσε πολυ που ειχες και φωτογραφιες απο την εκτελεση της συνταγης. Ξερω οτι ειναι δυσκολο και πολλες φορες δεν βολευει αλλα πολυ θα μου αρεσε να εβλεπα πιο συχνα τετοιες φωτογραφιες.

      Σε φιλω πολυ!!!!!
      Και παλι μπραβο σου!

      • είναι γιατί το έφτιαξα πολλές φορές! κάθε φορά, όλο και κάποια φωτογραφία προλάβαινα να τραβήξω!! χαχαχαχα!!!
        όσο για τις φωτογραφίες εκτέλεσης, συνήθως τις συμπεριλαμβάνω όταν η διαδικασία είναι λίγο ιδιαίτερη, και χρειάζονται για να γίνει κάποιο στάδιο της συνταγής πιο σαφές, και όχι σε συνταγές που είναι πολύ απλές.
        να σου πω την αλήθεια, με χαλάνε λίγο. δεν ξέρω γιατί, αλλά με χαλάνε. σπάνια μου αρέσουν.
        ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!! 🙂
        σε φιλώ!

  8. Πολύ ομορφες Ευη, μπράβο! Εχω και εγώ στη λίστα μου μαντολάτο αλλά έχω κολλήσει με το βρώσιμο ριζόχαρτο και δεν πήγα παραπέρα.

    • λες και το ήξερα!! το υστερόγραφο είναι για σένα!! 😉
      να το δοκιμάσεις! το ριζόχαρτο, μακάρι να το είχαμε, αλλά δεν είναι απαραίτητο τελικά.
      φιλιά πολλά!

  9. Εύγε και για την προσπάθεια και για το αποτέλεσμα! Δείχνει πολύ λαχταριστό και έχει ένα υπέροχο ροζ χρώμα! Φιλιά!

  10. Απλά υπέροχο! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να φτιάξω μαντολάτο αλλά αυτή η συνταγή και η παρουσίαση σου με σαγήνευσε.Μπράβο!

  11. justsunday says:

    ευη για μια ακομα φορα μπραβο σου!!γεια στα χερια σου!!!
    δεν θα σκεφτομουν ποτε για σπιτικο μαντολατο και μαλιστα τοσο πρωτοτυπο!!!!τρελαινομαι για μαντολατο αλλα εχω να φαω χρονια!!
    με εβαλες σε τριανταφυλλενιες ιδεες τωρα!!!!
    πολλα φιλια!!!!

  12. dolmadaki says:

    εχω βρει φυλλα σοκοφρετας που τα πουλανε λεπτα αρκετα ειναι….. θα βαλω τετοια πανω κατω για να μπορουν να το πιανουν…. η αδερφη μου κατενθουσιάστηκε μολις της εδεια τη συνταγη σου και θα οτ κανουμε στο γαμο!! αλλα δνε εχουμε θερμομετρα καραμελας κ τα σχετικα….

  13. που τα βρήκες τα φύλλα βρε θηρίο?
    καλή ιδέα να χρησιμοποιήσεις τέτοια!
    ελπίζω να σου πετύχει χωρίς θερμόμετρο. κάνε μια δόση δοκιμαστικά και κράτα χρόνους. το μέλι δεν χρειάζεται πολύ ώρα, γιατί ζεσταίνεται πολύ πιο γρήγορα από την ζάχαρη. όταν αρχίσει να κάνει χοντρές φουσκάλες και σκουρίνει λίγο βγάλ ‘το από την φωτιά. το σιρόπι θέλει περισσότερη ώρα. πρέπει να ζεσταθεί πολύ, το βγάζεις από την φωτιά λίγο πριν γίνει καραμέλα.
    καλή επιτυχία! φιλιά πολλά!

    • dolmadaki says:

      εχει ο βεροπουλος μαρκα σπαρ και ενα σουπερ μαρκετ με βουλγαρικα εδω κοζανη…. σκετα φυλλα σοκοφρετας {αν κ βαφλα λεει το χαρτι} ε α κανω δοκιμαστικα μιση δοση να δω και μετα την κανονικη….ευχαριστ ωπολυ για τις συμβουλες!! θα σου στειλω φωτο!

  14. cookika says:

    Χάρμα οφθλαλμών! Μια παστέλ ροζ οπτασία αυτά τα μαντολάτο! Δεν είμαι πολύ φαν αλλά τα δικά σου, εκτός που σίγουρα θα τα δοκίμαζα, σίγουρα θα τα χάζευα πολλές ώρες!
    Φιλιά πολλά Εύη μου 🙂

  15. Marion says:

    Μπράβο Ευη. Υπέροχο το μαντολάτο.
    Σίγουρα θέλει δουλειά και ετοιμότητα για να βγει αυτό το αριστούργημα.
    Μοιάζει παραμυθένιο. Και οι φωτογραφίες σου φανταστικές
    Θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω. Του εμπορίου δεν τον τρωω γιατί με το δάγκωμα θα έχουμε κανένα ατύχημα 😉
    Συγχαρητήρια για το άψογο αποτέλεσμα.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.