Home » Homemade Unsweetened Applesauce – Σπιτικός Πουρές Μήλου χωρίς Ζάχαρη

Homemade Unsweetened Applesauce – Σπιτικός Πουρές Μήλου χωρίς Ζάχαρη

Homemade Unsweetened Applesauce – Σπιτικός Πουρές Μήλου χωρίς Ζάχαρη

for english scroll down

Τα μήλα είναι στα καλύτερά τους αυτή την εποχή. Μια βόλτα στη λαϊκή αγορά και βρίσκεις πολλές ποικιλίες μήλων, νόστιμες και λαχταριστές. Εγώ δεν θα σας δώσω κάποια συνταγή για μηλόπιτα ή κάποιο άλλο λαχταριστό φρουτένιο γλυκάκι της εποχής, αλλά έναν πουρέ μήλου, μυρωδάτο και υγιεινό, τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε πολλές παρασκευές.

Τον πουρέ μήλου τον βρίσκετε και συσκευασμένο στα ράφια τον μεγάλων σούπερ μάρκετ, σαν Applesauce. Υπάρχει όμως καλύτερο από το σπιτικό? Σίγουρα όχι. Να σημειώσω πως στη συγκεκριμένη συνταγή δεν έχω χρησιμοποιήσει καθόλου ζάχαρη, κι όμως ο πουρές μήλου είναι γλυκός. Αυτό οφείλεται στην ποικιλία των μήλων που διάλεξα για αυτή τη συνταγή. Τα Γκόλντεν είναι πολύ γλυκά μήλα, ιδανικά για την συγκεκριμένη παρασκευή. Δοκιμάζοντας κανείς τον πουρέ θα στοιχημάτιζε πως έχει πρόσθετη ζάχαρη.

Homemade Unsweetened Applesauce – Σπιτικός Πουρές Μήλου χωρίς Ζάχαρη

Την applesauce, λοιπόν, την χρησιμοποιούμε σε πολλές συνταγές για κέικς, για μπισκότα, για μάφινς, για μπάρες δημητριακών, για granola κ.α. Επιπλέον τρώγεται σαν απλό και υγιεινό επιδόρπιο, με γιαούρτι, ή, σκέτη, συνοδευόμενη από καρύδια, ή άλλους ξηρούς καρπούς, ξερά φρούτα και μπόλικη κανέλλα. Πολλοί την χρησιμοποιούν για να αντικαταστήσουν μέρος των λιπαρών μια συνταγής (λάδι ή βούτυρο), ώστε να την κάνουν πιο ελαφριά. Επίσης, ταιριάζει πολύ με τηγανίτες και βάφλες, ακόμα και με ψητό χοιρινό.

Homemade Unsweetened Applesauce – Σπιτικός Πουρές Μήλου χωρίς Ζάχαρη

Ποιός δεν έχει ακούσει έστω και μια φορά στη ζωή του το “ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα” ?  Τα μήλα περιέχουν έναν εξαιρετικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών, ο οποίος εξασφαλίζει ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία. Ένα μέτριο μήλο (160γρ) παρέχει στον οργανισμό σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, βιταμίνης C, καλίου και φλαβονοειδών ουσιών, και όλα αυτά με μόνο 80 θερμίδες. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες του μήλου βοηθούν στην πέψη και στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού σωλήνα, μειώνοντας τον χρόνο διέλευσης. Συμβάλλουν έτσι σημαντικά στην μείωση της δυσκοιλιότητας και στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Όσον αφορά στις διαλυτές φυτικές ίνες του μήλου, φαίνεται πως προκαλούν μείωση των επιπέδων της «κακής» LDL χοληστερόλης στο αίμα. Τα μήλα είναι πλούσια σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, κερσετίνη, κατεχίνη, χλωρογενικό οξύ κ.ά. Τα αντιοξειδωτικά, αντιδρούν χημικά με τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και τις καθιστούν αδρανείς και αβλαβείς για τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να παρέχουν προστατευτικές ιδιότητες ως προς τη καρδιαγγειακή λειτουργία. Τα φλαβονοειδή, που περιέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα μήλα, είναι επίσης ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες. Άλλες φλαβονοειδείς ουσίες επιφέρουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, εμποδίζουν την συσσώρευση αιμοπεταλίων ή συνεισφέρουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Όλες αυτές οι ιδιότητες, καθιστούν τα φλαβονοειδή ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέσο για την πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Μάλιστα, αρκετές είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μήλων σχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες θανάτου από καρδιακό επεισόδιο. Ορισμένοι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι η κατανάλωση μήλων συνδέεται με προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα. Γενικά, η κατανάλωση μήλων έχει συνδεθεί με καλύτερη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος στους ενήλικες, πιθανότατα λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους. Πιστεύεται πως τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα που περιέχονται στον χυμό μήλου, συντελούν στη μείωση της φλεγμονής στους αεραγωγούς, στοιχείο βασικό για τον συριγμό και την εκδήλωση άσθματος. Ο συνδυασμός της δράσης της πηκτίνης και των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν τα μήλα, έχει θεωρηθεί ως μια από τις καλύτερες ασπίδες προστασίας από τον διαβήτη. Η παρουσία της πηκτίνης, επιδρά θετικά στο μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθά στη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη του μήλου, η κατανάλωσή του δεν προκαλεί απότομη άνοδο στα επίπεδα της γλυκόζης, γεγονός πολύ σημαντικό για την διατήρηση της επιθυμητής ευγλυκαιμίας, ιδιαίτερα σε άτομα με αυξημένες τιμές σακχάρου.  Σας έπεισα?

Από την άλλη μεριά, τα μήλα θεωρούνται από τα φρούτα με τα περισσότερα φυτοφάρμακα, γι’  αυτό καλό είναι να επιλέγετε βιολογικά, διαφορετικά να τα πλένετε πολύ καλά με νερό και σαπούνι. Στη σημερινή συνταγή τα μήλα τα έβρασα με τη φλούδα τους. Εκεί βρίσκονται κυρίως, οι φυτικές ίνες, τα φλαβονοειδή και η κερσετίνη. Βράζοντάς τα με τη φλούδα τους, λοιπόν, παίρνουμε όλες αυτές τις ευεργετικές ουσίες και βεβαίως γλυτώνουμε χρόνο. Όταν τα μήλα είναι σχεδόν έτοιμα, η φλούδα ξεκολλάει από τη σάρκα του φρούτου και είναι πολύ εύκολο να τις αφαιρέσουμε με μια λαβίδα. Όσον αφορά τα μπαχαρικά που σας προτείνω, αν θέλετε τα προσθέτετε. Τα χρησιμοποιώ σε μικρή ποσότητα, ώστε να δίνουν άρωμα στον πουρέ μας, χωρίς όμως να είναι πολύ έντονα και  επηρεάσουν τη συνταγή, όπου ενδεχομένως να προσθέσετε τον πουρέ.  Ας δούμε τη συνταγή:

Χρόνος προετοιμασίας:  35 λεπτά

Μερίδες:  900γρ περίπου (σχεδόν 4 φλυτζάνια)

Υλικά:

  • 2 κιλά μήλα Γκόλντεν
  • 1 φλυτζάνι χυμό μήλου
  • αστεροειδή γλυκάνισο, 2 αστεράκια
  • προαιρετικά:
  • ½ κουταλάκι τριμμένη κανέλλα
  • ½ κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • ¼ κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο

 

Εκτέλεση:

  1. Κόβετε τα μήλα σε τέταρτα, χωρίς να αφαιρέσετε την φλούδα τους.
  2. Τα βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με τον χυμό μήλου και τον αστεροειδή γλυκάνισο.
  3. Σκεπάζετε με το καπάκι και σιγοβράζετε τα μήλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ και η φλούδα να ξεκολλάει από την σάρκα του φρούτου, για 20-25 λεπτά περίπου.
  4. Με τη βοήθεια μιας λαβίδας αφαιρείτε τις φλούδες από τα μήλα και τον γλυκάνισο.
  5. Λιώνετε τα μήλα όπως θα λιώνατε και πατάτες για πουρέ.
  6. Δοκιμάστε τον πουρέ. Αν για κάποιο λόγο επιθυμείτε να προσθέσετε ζάχαρη, κάντε το σε αυτό το στάδιο και αφήστε τον πουρέ πάνω σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει.
  7. Προσθέτετε τα μυρωδικά, αν θέλετε, και ανακατεύετε καλά.
  8. Βάζετε τον πουρέ σε γυάλινα βάζα. Αν θέλετε να την αποθηκεύσετε για καιρό, φροντίστε τα βάζα να είναι αποστειρωμένα, ακολουθώντας τα ίδια βήματα που ακολουθείτε για την κονσερβοποίηση μαρμελάδας. Δείτε οδηγίες στο μπλογκ της Μάγδας.

 

Σε επόμενες αναρτήσεις θα σας προτείνω συνταγές που θα απαιτούν applesauce. Γι’ αυτό φυλάξτε τη συνταγή!

Homemade Unsweetened Applesauce – Σπιτικός Πουρές Μήλου χωρίς Ζάχαρη

Apples are at their best this season. If you visit a farmers’ market you can found many varieties of apples, tasty and delicious. I will not give you a recipe for apple pie or other delicious fruity sweets of the season, but an apple puree, fragrant and healthy, which you can use in many preparations.

Applesauce can be found in all supermarkets. But is it better than homemade? Definitely not. Please note that in this recipe I have used no sugar, yet the sauce is sweet. This is due to the variety of apples picked for this recipe. The Golden variety is very sweet apples, perfect for this recipe. No one will tell that it has no added sugar.

Applesauce is used in many recipes for cakes, cookies, muffins for cereal bars, granola, etc. Moreover it can be eaten as a simple and healthy dessert with yogurt, or plain, accompanied by walnuts or other nuts, dried fruit and lots of cinnamon. Many use it to replace some of the fat of a recipe (oil or butter) to make it lighter. It also fits well with pancakes and waffles, even with roast pork.

Who has not heard at least once in their life of “an apple a day keeps the doctor away”? Apples contain an excellent combination of nutrients which provide particular benefits to health. A medium apple (160 g) provides the body with significant amounts of fiber, vitamin C, potassium and flavonoids substances, and all this with only 80 calories. The insoluble fiber in apples helps in digestion and better functioning of the intestinal tract, reducing transit time and contributing significantly to reducing constipation and preventing colon cancer. The soluble fiber in apples seems to cause a decrease in the levels of “bad» LDL cholesterol in the blood. Apples are rich in powerful antioxidants, such as vitamin C, quercetin, catechin, chlorogenic acid, etc. Antioxidants react chemically with oxygen free radicals and render them inert and harmless to the body, thereby providing protective properties on the cardiovascular function. The flavonoids present in high concentrations in apples, are also substances with strong antioxidant capabilities. Other flavonoids produce anti-inflammatory effects, inhibit platelet aggregation or contribute to the regulation of blood pressure. All these properties make flavonoids a particularly important tool for the prevention and treatment of cardiovascular problems. Indeed, several studies have shown that eating apples is associated with a reduced chance of dying from a heart attack. Some scientists have noted that eating apples is associated with the protection against lung cancer. Generally, consumption of apples has been associated with better respiratory function in adults, probably due to its antioxidant properties. It is believed that flavonoids and phenolic acids contained in apple juice, help reduce inflammation in the airways, a key element for wheezing and asthma onset. The combination of the action of pectin and antioxidants contained in apples has been regarded as one of the best shields from diabetes. The presence of pectin has positive effect on glucose metabolism and helps maintain the desired blood sugar levels. Because of the low glycemic index of apples, their consumption does not cause a sharp rise in blood glucose levels, which is very important for maintaining the desired euglycemia, particularly in people with elevated blood sugar. Are you convinced?

On the other hand, apples are considered as the fruits with the most pesticides, so it is advisable to choose organic, otherwise wash thoroughly with soap and water. In today’s recipe apples are boiled with their skins. Fibers, flavonoids and quercetin are mainly in the skin of apples. Boiling them in their skins means that we take all these beneficial substances and certainly we save time. When the apples are almost ready, the skin will be separated from the flesh of the fruit and is very easy to use a pair of tongs to remove them. As for the spices, you add them if you want. I use a small amount to give flavor to the applesauce, without affecting the recipe you might want the applesauce for.

Homemade Unsweetened Applesauce – Σπιτικός Πουρές Μήλου χωρίς Ζάχαρη

Let’s now see the recipe:

Preparation time:   35 minutes

Servings:   yields approx. 900 grams (32 oz.), almost 4 cups

Ingredients:

  • 2 kilograms (4.4 pounds) Golden apples
  • 1 cup apple juice
  • 2 pieces star anise

optional:

  • ½ tsp ground cinnamon
  • ½ tsp ground nutmeg
  • ¼ tsp ground cloves

Instructions:

  1. Cut the apples into quarters, without removing the skins.
  2. Put them in a large pot along with the apple juice and star anise.
  3. Cover with lid and simmer over medium-high heat until very soft and skin separates from the flesh of the fruit, for 20-25 minutes.
  4. Using a pair of tongs remove the peels of apples and anise.
  5. Mash apples as you have done with mashed potatoes.
  6. Taste it. If for some reason you wish to add sugar, do so at this stage and let the puree over medium heat for 1-2 minutes, stirring constantly to prevent sticking.
  7. Add spices, if desired, and stir well.
  8. Put the puree in glass jars. If you want to store for a long time time, make sure the jars are sterilized by following the same steps you follow for canning jam. Read an article about sterilizing in Magda’s blog.

 

In future posts I will give a couple of recipes requiring applesauce. So keep this one!

23 comments

  1. peps says:

    Τι ωραίες φωτεινές φωτογραφίες!!
    Τι ωραίο χρώμα που έχει η σάλτσα μήλου!!
    Και αφού μας απειλείς…..θα τη φτιάξω για να περιμένω τις επόμενες συνταγές!!!
    Μην αργήσεις, θα τη φάω με το κουταλάκι!!!

  2. Πολύ εύκολη συνταγή!
    Μ’ αρέσει!
    Έχω αρκετές συνταγές μαρκαρισμένες για δοκιμή που απαιτούν applesauce, αλλά applesauce δεν είχα!
    Φιλιά

  3. mookies says:

    Τέλεια Εύη μου(ή είναι Εύα?), δεν ξέρεις εδώ και πόσο καιρό θέλω να φτιάξω applesauce, και χωρίς ζάχαρη μάλιστα! Αγοράζω μήλα και βάζω εμπρός! Ποιο χυμό μήλου χρησιμοποίησες, δεν αγοράζω και δεν ξέρω τις γεύσεις.
    Φιλιά

    • ναι Εύη!
      τελευταίως, δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν βρίσκω χυμό μήλου από τις μεγάλες εταιρείες. μόνο τα μεγάλα σούπερ μάρκετ βγάζουν χυμούς με την δική τους ετικέτα. αυτή τη φορά πήρα του βασιλόπουλου.
      περιμένω τις εντυπώσεις σου, όταν θα τη φτιάξεις!
      φιλιά Μίνα μου!!!

  4. Magda says:

    Καλησπέρα! Μήλα αγαπημένα, πόσο τα πεθύμησα το καλοκαίρι και να που εμφανίζοναι και πάλι φρέσκα-φρέσκα. Δεν έχω φτιάξει ποτέ applesauce αλλά ήθελα να το δοκιμάσω. Φαίνεται υπέροχη συνταγή. Σ’ευχαριστώ για το link για την αποστείρωση βάζων! Σε φιλώ!

    • κι εγώ τα αγαπώ τα μήλα Μάγδα!!
      εύχομαι να σου αρέσει η συνταγή!!
      οι οδηγίες σου είναι πολύ καλές και κατατοπιστικές!
      σε φιλώ! καλό βράδυ!

  5. Ξεκινώ με τις φωτογραφίες σου οι οποίες είναι καταπληκτικές!
    Φωτεινές, πεντακάθαρες και πανέμορφες!!! 🙂
    Όσο για την σάλτσα μήλου, δεν έχω φτιάξει ποτέ μιας και δεν έχω ασχοληθεί με μηλοσυνταγές τόσο πολύ (αν θες το πιστεύεις).
    Μου αρέσει πολύ το μήλο στα γλυκά και αυτό είναι σπάνιο καθώς ουτε φρούτα τρώω, ούτε τα φρουτογλυκά προτιμάω. Το μήλο όμως είναι εξαίρεση.
    Τα μπαχαρικά που χρησιμοποίησες τα θεωρώ απαραίτητα. Η κανέλα ειδικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μήλο. Το ανεβάζει επίπεδο!
    Τέλεια συνταγή και το ότι δεν έχει ζάχαρη την ανεβάζει σε πόντους.

    Φιλιά Εύη μου!

    • μπορώ να σου πω πως τα φρουτογλυκά δεν είναι από τα πιο αγαπημένα μου!!! αλλά το μήλο τους ταιριάζει βρε παιδί μου! είναι άλλο πράγμα! τις μηλόπιτες ας πούμε τις λατρεύω!!
      φιλιά πολλά!!

  6. Χρύσα says:

    Εγώ που αγαπώ οποιαδήποτε συνταγή βάζει φρούτα σε βαζάκι, αυτή τη λάτρεψα! Μπορώ ήδη να σκεφτώ πολλές πολλές χρήσεις και θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε!

  7. Καλά εε, έχω να πω πως τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται! (και έχουμε και το ίδιο όνομα!)
    🙂 🙂
    Έφτιαξα και εγώ applesauce πριν λίγες μέρες και θα ανέβει το ποστ από εβδομάδα!
    Πολύ όμορφες φωτογραφίες!
    Ε.

    • γεια σου Εύη!! καλωσόρισες!!
      πολύ χαίρομαι που είχαμε την ίδια σκέψη!
      τα μήλα δίνουν και παίρνουν αυτή την εποχή! 🙂
      καλό βράδυ και ευχαριστώ!

  8. Ονειρεμένη συνταγή. Παρόλο που δεν είχα χυμό μήλου και χρησιμοποίησα ….βυσσινάδα (!), με μήλα απ΄τον κήπο του αδελφού της γειτόνισσας/φίλης μου (δεν ξέρω τον τύπο), χωρίς ζάχαρη καθόλου και με όλα τα μπαχαρικά που προτείνεις, μία λέξη μόνο: ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!! να το τρως με το κουταλάκι!
    Ευχαριστώ πολύ

    • The Healthy Cook says:

      με κάνετε πολύ χαρούμενη!
      ότι καλύτερο να την φτιάξετε με μήλα από τον κήπο! ομολογώ πως την βυσσινάδα δεν θα την σκεφτόμουν ποτέ!! χαχαχα!! σημειώνω το tip! 😉
      ευχαριστώ!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.