• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Νηστίσιμα/ Όσπρια/ Συνταγές/ Υγιεινά Γεύματα

    Μαροκινά Ρεβίθια με Κινόα

    Στις χώρες της Βόρειας Αφρικής πολύ συχνά “μπερδεύουν” αλμυρές και γλυκές γεύσεις, παίζοντας με τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούν στις συνταγές τους. Αυτή η συνταγή για ρεβίθια με διάφορα μπαχαρικά και μυρωδικά, ντομάτες και χουρμάδες συνοδεύεται με κουσκούς . Εγώ είπα να την συνοδέψω με κινόα για να αποφύγουμε την γλουτένη, αλλά και για να εκμεταλλευτούμε τις σημαντικές θρεπτικές ουσίες που μας προσφέρει.

    Η κινόα αποτελεί πηγή πλήρους πρωτεΐνης, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των φυτικών τροφών. Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη (κυρίως) και ισολευκίνη, η κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντας την ασυνήθιστα πλήρες είδος διατροφής. Είναι, επίσης, πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά Ω 3, που ωφελούν την καρδιά, είναι καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, μαγγανίου, μαγνησίου, καλίου και σίδηρου και καλή πηγή φυτικών ινών. Η κινόα είναι ιδανική για όσους έχουν δυσανεξία στην γλουτένη, είναι εύπεπτη, θεωρείται αντιοξειδωτική, μακροβιοτική,  ιδανική για ηλικιωμένα άτομα, καθώς ανεβάζει τον αιματοκρίτη, και λέγεται πως βοηθάει στην αιμάτωση του εγκεφάλου, στη συγκέντρωση και στην πνευματική απόδοση.

    Moroccan-Chickpeas-with-Quinoa – Μαροκινά-Ρεβίθια-με-Κινόα

     

    Τα ρεβίθια είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες Β & Ε. Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, όπως άλλωστε όλα τα όσπρια, και μηδενική περιεκτικότητα σε νάτριο, γι’ αυτό και είναι ιδανική τροφή για όσους πάσχουν από υπέρταση. Κυρίως, όμως, τα ρεβίθια είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης, υδατανθράκων και φυτικών ινών.

    Την συνταγή την βρήκα στο Vegetarian times και την τροποποίησα.

    Χρόνος προετοιμασίας:   25 λεπτά

    Μερίδες:    4

    Υλικά:

    • 2 φλυτζάνια μαγειρεμένη κινόα (διαβάστε εδώ οδηγίες )
    • 1 ½ φλυτζάνι μαγειρεμένα ρεβίθια (περίπου 210 γρ.)
    • 1 ½ κουταλιά ελαιόλαδο
    • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (περίπου 1 φλυτζάνι)
    • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
    • ½ κουταλάκι τριμμένο κύμινο
    • ½ κουταλάκι τριμμένο κόλιανδρο
    • ½ κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
    • ¼ κουταλάκι τριμμένη κανέλλα
    • 220 γρ. ντομάτα τριμμένη ή ψιλοκομμένη (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ντοματάκια κονκασέ κονσέρβας, στραγγισμένα)
    • ½ φλυτζάνι χουρμάδες, κομμένους στη μέση
    • 2 κουταλιές φρέσκο χυμό λεμονιού
    • ¼ φλυτζάνι φρέσκο κόλιανδρο ή μαιντανό, ψιλοκομμένο (σας συνιστώ να χρησιμοποιήσετε κόλιανδρο)
    • αλάτι, πιπέρι όσο θέλετε
    • ¼ φλυτζάνι νερό

    Εκτέλεση:

    1. Σε ένα τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και αφήστε τα να μαγειρευτούν για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα, ανακατεύοντας συχνά.
    2. Προσθέστε το σκόρδο, το κύμινο, το κόλιανδρο, το τζίντζερ και την κανέλλα και σοτάρετε για 30 περίπου δευτερόλεπτα.
    3. Προσθέστε τις ντομάτες, τα ρεβίθια, αλάτι και πιπέρι και το ¼ φλυτζάνι νερό και αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά.
    4. Τέλος, ρίξτε τους χουρμάδες και τον χυμό λεμονιού και ανακατέψτε καλά.
    5. Σερβίρετε με το ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

    Σημειώσεις: Αν θέλετε, μπορείτε να καβουρδίσετε την κινόα πριν τη βράσετε. Θα έχει μια πιο γήινη γεύση με αυτόν τον τρόπο. Βάλτε τη σε ένα αντικολλητικό τηγάνι , σε μέτρια φωτιά και καβουρδίστε τη ανακατεύοντας συνεχώς για 5 περίπου λεπτά. Μετά την βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες.

    Έτσι απλά έχετε έτοιμα τα Μαροκινά ρεβίθια με κινόα, ένα νόστιμο και θρεπτικό φαγάκι.

     

    ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

    Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες
    607.4 106.6 22.1 13.5 1.0 18.1

    12.8

    Moroccan-Chickpeas-with-Quinoa – Μαροκινά-Ρεβίθια-με-Κινόα

     

    Moroccan-Chickpeas-with-Quinoa – Μαροκινά-Ρεβίθια-με-Κινόα

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    19 Comments

  • Reply
    jasmincookbook
    14 Νοεμβρίου, 2014 at 2:18 μμ

    Now you really got me with this recipe Evi…
    It has my old love (chickpeas) and new love (quinoa) combined.
    I will try it, in these coold months to come, for sure 🙂

  • Reply
    Magda
    14 Νοεμβρίου, 2014 at 2:47 μμ

    Λατρεύω κινοά, λατρεύω ρεβύθια και λατρεύω το πάντρεμα γλυκών και αλμυρών γεύσεων όπως και την ποικιλία στα μπαχαρικά. Όπως κατάλαβες, λατρεύω το φαγητό σου! Παίζω με αυτές τις γεύσεις πολύ συχνά κι είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες για μένα.
    Καλό ΣΚ να έχεις.

    • Reply
      The Healthy Cook
      14 Νοεμβρίου, 2014 at 3:51 μμ

      χαίρομαι πολύ που σου αρέσει Μάγδα!! η αλήθεια είναι πως το πάντρεμα αλμυρών και γλυκών γεύσεων δεν αρέσει σε πολλούς, στη συγκεκριμένη συνταγή όμως δένει τέλεια!!
      σ’ ευχαριστώ! καλό Σ/Κ και σε σένα!!

  • Reply
    tanja@the green mixer
    14 Νοεμβρίου, 2014 at 2:54 μμ

    Μου αρέσει πολύ που βλέπω πολλές συνταγές με κινόα. Δεν μου αρέσει καθόλου το πάντρεμα γλυκού με αλμυρού, είμαι λίγο πιο παραδοσιακή στις γεύσεις μου,αλλά η συνταγή είναι πολύ έυκολα προσαρμοσιμη απ’οτι βλέπω (απλα θα αφαιρέσω τους χουρμάδες και την κανέλλα)

    • Reply
      The Healthy Cook
      14 Νοεμβρίου, 2014 at 3:55 μμ

      μπορείς να το δοκιμάσεις κι έτσι! αν το κάνεις πες μου πως σου φάνηκε.

  • Reply
    peps@pepi's kitchen
    14 Νοεμβρίου, 2014 at 5:26 μμ

    Ε ναι!! Θα δοκιμάσω και αυτή τη συνταγή!!!
    Μ’ αρέσει η κινόα, τα ρεβύθια, τα μπαχαρικά, ο κόλιανδρος!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      14 Νοεμβρίου, 2014 at 5:30 μμ

      εσένα σκεφτόμουν όταν την έβαζα! ήμουν σίγουρη ότι θα σου αρέσει!!! 🙂

      • Reply
        peps
        15 Νοεμβρίου, 2014 at 2:53 μμ

        το έφτιαξα!!
        καλά….είναι φανταστικό!!! ο χουρμάς του πάει τόσο πολύ!!!

  • Reply
    Ερμιόνη
    14 Νοεμβρίου, 2014 at 11:21 μμ

    Πολύ ιδιαίτερη πρόταση που συνδυάζει διαφορετικές γεύσεις.
    Τα ρεβίθια τα αγαπώ, οπότε πιθανολογώ ότι θα ενθουσιαστώ από αυτή την εκδοχή.
    Μου αρέσει πολύ και το πιάτο στο οποίο τα έχεις σερβίρει!
    Φιλιά

    • Reply
      The Healthy Cook
      14 Νοεμβρίου, 2014 at 11:28 μμ

      έχει πραγματικά διαφορετικές γεύσεις, οι οποίες, όμως, δένουν τέλεια μεταξύ τους!
      ευχαριστώ Ερμιόνη μου! καλό βράδυ!!

  • Reply
    Eleanna (foodaki.gr)
    14 Νοεμβρίου, 2014 at 11:24 μμ

    Πω πω αρώματα! Τζίντζερ, κόλιανδρο , κανέλα! Αυτά τα Μαροκινά πιάτα σπάνε μύτες! Τα αγαπώ πολύ και ειδικά το κουσκούς. Αν το πιστεύεις δεν έχω δοκιμάσει ακόμα κινόα…. Τουλάχιστον όχι έτσι σε φαγητό. Μοιάζει με το κουσκούς υποθέτω; Τουλάχιστον έτσι δείχνει εμφανισιακά.. Α, μιλώντας για εμφάνιση, πολλά like για τα πήλινα πιάτα και τα ανατολίτικα μπουκαλάκια αρωμάτων! Αψογα 😉

    • Reply
      The Healthy Cook
      14 Νοεμβρίου, 2014 at 11:31 μμ

      είναι πιο ελαφριά από το κουσκούς. δοκίμασε τη, είναι μαγική τροφή!
      τα μπουκαλάκια είναι αναμνήσεις από τα ταξίδια μου!! 🙂
      ευχαριστώ!

  • Reply
    lenia
    15 Νοεμβρίου, 2014 at 1:48 μμ

    Λατρεύω την κινόα κ τα ρεβίθια, οπότε αυτή η συνταγή είναι ιδανική για μένα! Με προκαλεί η προσθήκη του χουρμά σε ένα τέτοιο πιάτο!Θα δοκιμαστεί! Καλό ΣΚ, κοριτσάκι!

    • Reply
      The Healthy Cook
      15 Νοεμβρίου, 2014 at 5:10 μμ

      Εσύ ειδικά πρέπει να το δοκιμάσεις!!!
      Καλό σ/κ Λένια μου!!!

  • Reply
    Ariadni
    15 Νοεμβρίου, 2014 at 5:11 μμ

    Μου αρεσε πολύ η πρόταση σου!
    Καλη συνέχεια στη μερα μας!
    Φιλιά 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      15 Νοεμβρίου, 2014 at 5:12 μμ

      Ευχαριστώ Αριάδνη μου!!
      Καλό απόγευμα!

    Leave a Reply