Η συνταγή που σας προτείνω σήμερα είναι ένα εύκολο και χωρίς απαιτήσεις πιάτο, που θα αρέσει σε όλη την οικογένεια. Το κοτόπουλο τηγανητό.. στο φούρνο, είναι η ελαφριά εκδοχή του κοτόπουλου πανέ, με μια κρούστα λίγο διαφορετική από τη συνηθισμένη.
Για τη συνταγή αυτή χρησιμοποιούμε φιλέτο κοτόπουλου το οποίο μαρινάρουμε σε νερό, αλάτι και ζάχαρη για τουλάχιστον 2 ώρες (όπως θα δείτε στη συνταγή «Πικάντικο Καυτερό Κοτόπουλο») και κατόπιν το βουτάμε σε ένα μπωλ με ξινόγαλα και λιωμένο σκόρδο και μετά στο μείγμα της κρούστας που αποτελείται από κοπανισμένο λιναρόσπορο, αλεύρι ολικής άλεσης, τριμμένη φρυγανιά ολικής άλεσης, καλαμποκάλευρο και αλατοπίπερο. Με αυτό τον τρόπο το κοτόπουλο έχει πολύ λιγότερα λιπαρά λόγω του ψησίματος στο φούρνο και πολύ λιγότερη χοληστερίνη λόγω της απουσίας αυγού. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ ωραία ψημένο και ζουμερό κοτόπουλο, με μια όχι τόσο τραγανή κρούστα σαν του τηγανητού, αλλά πάρα πολύ νόστιμη! Εμείς το συνοδέψαμε με βραστό μπρόκολο και δύο πολύ νόστιμες σάλτσες. Η πρώτη, με μαγιονέζα και μουστάρδα Dijon, είναι λίγο καυτερή και η δεύτερη, με γιαούρτι, ξινόγαλα και διάφορα μυρωδικά, έρχεται και σας δροσίζει. Ταιριάζουν υπέροχα με το κοτόπουλο και ολοκληρώνουν το πιάτο.
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 10 λεπτά (και 2 ώρες αναμονής)
Μερίδες: 4
Υλικά:
για το κοτόπουλο:
- 1 ½ κουταλιά ζάχαρη
- 1 ½ κουταλιά αλάτι
- 2 φλυτζάνια ζεστό νερό
- 1 κιλό φιλέτο κοτόπουλο, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
- 1 φλυτζάνι (250ml) ξινόγαλα, 1,5% λιπαρά
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 3 κουταλιές κοπανισμένο λιναρόσπορο
- ¾ κούπας τριμμένη φρυγανιά ολικής άλεσης
- 4 κουταλιές αλεύρι ολικής άλεσης
- 4 κουταλιές καλαμποκάλευρο
- 1 ¼ κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ¼ – ½ κουταλάκι μπούκοβο (προαιρετικά)
- 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
για την σάλτσα μαγιονέζας – μουστάρδας:
- ½ φλυτζάνι μαγιονέζα χαμηλών λιπαρών
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κουταλιά μουστάρδα Dijon
- 2 κουταλιές μέλι
- ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
- ½ κουταλάκι απλή μουστάρδα
- ½ κουταλάκι λευκό ξύδι
- ¼ κουταλάκι ξερό εστραγκόν
- αλάτι, πιπέρι
για την σάλτσα γιαουρτιού:
- ½ φλυτζάνι γιαούρτι, 2% λιπαρά
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1 κουταλιά ξινόγαλα, 1,5% λιπαρά
- 1 κουταλάκι μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά
- ½ κουταλάκι φρέσκο χυμό λεμονιού
- ¼ κουταλάκι ζάχαρη
- 1 πρέζα ξερό βασιλικό
- 1 πρέζα ξερή μαντζουράνα
- 1 πρέζα ξερή ρίγανη
- 1 πρέζα ξερό θυμάρι
- τα φύλα από 2-3 κλωνάρια φρέσκου μαϊντανού
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ετοιμάστε το κοτόπουλο:
- Σε ένα μπωλ, ανακατέψτε το αλάτι και τη ζάχαρη με 2 φλυτζάνια ζεστό νερό, μέχρι να διαλυθούν. Περιμένετε να κρυώσει τελείως.
- Βάλτε το κοτόπουλο στην άλμη, σκεπάστε και βάλτε το μπωλ στο ψυγείο για 2-3 ώρες περίπου.
- Σε ένα μπωλ προσθέστε το ξινόγαλα και το λιωμένο σκόρδο.
- Σε ένα άλλο μπωλ ανακατέψτε καλά τον λιναρόσπορο, τη φρυγανιά, το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το αλάτι, το πιπέρι και το μπούκοβο αν το θέλετε.
- Βγάλτε το κοτόπουλο από την άλμη, σκουπίστε το με χαρτί κουζίνας και αφήστε το για λίγο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190ο C .
- Παίρνετε ένα κομμάτι κοτόπουλο και το βουτάτε στο ξινόγαλα και μετά στο μπωλ με τα στερεά υλικά. Τοποθετείτε ένα-ένα κομμάτι κοτόπουλου σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Στο τέλος, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείψτε το κοτόπουλο ελαφρά με ελαιόλαδο.
- Ψήστε το κοτόπουλο για 50 λεπτά περίπου.
- Σερβίρετε το κοτόπουλο ζεστό με σαλάτα επιλογής σας και, αν θέλετε, τις δύο σάλτσες που σας προτείνω.
για την σάλτσα μαγιονέζας – μουστάρδας:
- Βάλτε όλα τα υλικά στο μούλτι και ανακατέψτε καλά. Σερβίρετε σε μπωλ.
για την σάλτσα γιαουρτιού:
- Βάλτε όλα τα υλικά στο μούλτι και ανακατέψτε καλά. Σερβίρετε σε μπωλ.
Καλή απόλαυση!!
|
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ | |||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη | |
Σκέτοκοτόπουλο | 412.6 | 20.4 | 3.1 | 13.4 | 2.6 | 50.6 | 2.9 | 125.9mg |
Μεσάλτσες | 592.5 | 32.9 | 14.6 | 20.8 | 4.0 | 65.9 | 2.7 | 163.2mg |
36 Comments
stylencritics
21 Απριλίου, 2015 at 7:47 πμsuper finger food!καλημέρα
The Healthy Cook
21 Απριλίου, 2015 at 5:11 μμκαλησπέρα Σόνια μου!! thanks! 🙂
tanja@the green mixer
21 Απριλίου, 2015 at 9:34 πμΑαα το στυλ φαγητού που μου αρέσει, ελαφρύ και με βραστό (ή στον ατμό) μπροκολάκι από δίπλα.
Μπορεί το τηγανιτό να έχει πιο τραγανή κρούστα όπως λές, αλλά ποιος κάθεται να τηγανίζει, άσε και τις έξτρα θερμίδες που παίρνουμε από το λάδι και την επιβάρυνση στα στομάχια μας, για μας τους ευαίσθητους, δεν αξίζει (ας τις πάρουμε από κανα γλυκό τουλάχιστον). Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να μαρινάρω κοτόπουλο σε άλμη και με ιντριγκάρει κατά πόσο μπορει να επηρρεάσει τη γεύση και την υφή του κοτόπουλου. Δεν μένει παρα να κάνω μια δοκιμή….
The Healthy Cook
21 Απριλίου, 2015 at 5:13 μμαυτή η μαρινάδα άλμης κάνει πολύ καλή δουλειά στο στήθος κοτόπουλου που πολλοί το βρίσκουν “στεγνό”.
αν τη δοκιμάσεις πες μου πως σου φάνηκε. 😉
ευχαριστώ Τάνια μου!
cookika
21 Απριλίου, 2015 at 10:07 πμΚαλημέρα Εύη!
Κι εγώ σχεδόν έτσι κάνω το κοτόπουλο πανέ αλλά η κρούστα σου είναι ιδιαίτερη και σίγουρα πολύ ανώτερη από την σκέτη τριμμένη φρυγανιά!
Πιστεύω ότι είναι πιο νόστιμο στο φούρνο παρά στο τηγάνι γιατί απολαμβάνεις όλη την γεύση του, που δεν χάνεται από την λαδίλα…
Φιλιά πολλά!
The Healthy Cook
21 Απριλίου, 2015 at 5:14 μμκαλησπέρα Αγγελική!
κι εγώ το προτιμώ έτσι. συμφωνώ, κρατάει την γεύση του με αυτό τον τρόπο.
φιλιά!
άρης
21 Απριλίου, 2015 at 10:12 πμΚαλημέρα Εύη !! Τέλειο δείχνει το πιάτο σου !! Λαμπερό και λαχταριστό !!
Τα υλικά που έβαλες είναι ένα και ένα !! Μου αρέσει το concept “τηγανιτό στο φούρνο” έτσι κάνω εγώ τις πατάτες 😉
The Healthy Cook
21 Απριλίου, 2015 at 5:16 μμγεια σου Άρη!
χαίρομαι πολύ που σου αρέσει! τελικά πολλοί έχουν ξεχάσει το τηγάνι!! 🙂
άρης
23 Απριλίου, 2015 at 2:03 μμτηγάνι δεν έχω !!! 🙂
Ξανθή
21 Απριλίου, 2015 at 10:24 πμΑυτή η φωτογραφία που το κοτόπουλο βουτάει στη σάλτσα σε κάνει αν θέλεις να το φας τώρα. Σχεδόν έχω καταργήσει το τηγάνισμα κι αυτή η πρόταση είναι πολύ καλή.
The Healthy Cook
21 Απριλίου, 2015 at 5:16 μμευχαριστώ! χαίρομαι που σου αρέσει!!
Culinary Flavors
21 Απριλίου, 2015 at 10:32 πμΘέλω, θέλω! Φαντάζομαι το τραγανό κοτόπουλο βουτηγμένο στις σαλτσούλες!!! Τέλειο, φιλιά!
The Healthy Cook
21 Απριλίου, 2015 at 5:17 μμχαχαχαχα!!! οι σαλτσούλες είναι πειρασμός!
φιλιά Κατερίνα!
peps
21 Απριλίου, 2015 at 2:27 μμΘα το φτιάξω αύριο που θα ‘ρθει ο μικρός! Μόνο ο λιναρόσπορος μου έλειπε από τα υλικά χιχιχιχιχι
Θα φτιάξω και πατάτες τηγανίτες….φούρνου και τη σάλτσα με το γιαούρτι!
Αυτά!
🙂
The Healthy Cook
21 Απριλίου, 2015 at 5:18 μμτο γεμίσαμε το πρόγραμμα πάλι!!! 🙂
peps
22 Απριλίου, 2015 at 1:26 μμη κρούστα είναι πεντανόστιμη και πολύ ιδιαίτερη με τον λιναρόσπορο!!!!!!! πραγματικά αξίζει να δοκιμαστεί! το κοτόπουλο το έβαλα στην άλμη από χτες το βράδυ….λιώνει στο στόμα και σε συνδυασμό με τη σάλτσα…άλλο πράμα!!!!!!!!!!
τέλειο φαγητό και ελαφρύ!!!!!!!!
sp00nstories
21 Απριλίου, 2015 at 2:47 μμΧτύπησες φλέβα! Το κοτόπουλο είναι αγαπημένο για μένα και ειδικά το πανέ που δεν το κάνω όμως ποτέ γιατί παχαίνει χαχα. Έχω δοκιμάσει συνταγές ωραίες με τον τρόπο που μας δείχνεις αλλά και η δική σου είναι όνειρο Εύη μου! Καλά δεν συζητώ για τις σάλτσες! Βοηθάνε και οι θεικές φωτογραφίες σε αυτό!Μπράβο κούκλα μου!
The Healthy Cook
21 Απριλίου, 2015 at 5:19 μμευχαριστώ πολύ Λίλια!! 🙂
TheoDORA's Kitchen Diaries
21 Απριλίου, 2015 at 4:35 μμΠολύ ωραία ιδέα και πρωτότυπη Εύη. Θα το δοκιμάσω σίγουρα!
The Healthy Cook
21 Απριλίου, 2015 at 5:21 μμευχαριστώ πολύ γλυκό κορίτσι!
αν το δοκιμάσεις, να μου πεις νέα!
φιλιά!!
theonewithallthetastes
21 Απριλίου, 2015 at 9:05 μμΤο κοτόπουλο πανέ στο φούρνο έχει καθιερωθεί στο σπίτι μας εδώ και αρκετό καιρό.
Είναι πολύ πιο ελαφρύ σε σχέση με την τηγανητή εκδοχή αλλά παρόλα αυτά εξίσου γευστικό.
Μου αρέσει το μίγμα με το οποίο πανάρεις το κοτόπουλο.
Έχει ξινόγαλα που μου αρέσει πολύ σαν υλικό και είναι και αρκετά ιδιαίτερο.
Και οι συνοδευτικές σάλτσες ωραιότατες!
The Healthy Cook
22 Απριλίου, 2015 at 7:25 μμχαίρομαι που σου αρέσει!
ευχαριστώ!
χρυσαυγη
21 Απριλίου, 2015 at 10:29 μμΕπιβεβαιωνω το ποσο νοστιμο ειναι αυτο το κοτοπουλο. Το κοτοπουλο πανε το κανω μονο στο φουρνο γιατι πραγματικα ειναι πεντανοστιμο. Η μαριναδα ειναι ακρως απαραιτητη γιατι το μαλακωνει. Οσο για τις φοβερες σαλτσες σου, τις ηθελα και τις δυο. Το ποσο λιγουρεψα την μπουκια που η σος σταζει απο τη μπουκια δε λεγεται!! Ειχες δεν ειχες μας ξελιγωσες παλι!!
Α και επισης μου αρεσει που στο παναρισμα δεν εβαλες αυγο. Οχι τοσο για τα λιπαρα αλλα γιατι μου μυριζει μερικες φορες.
Φιλια!!!!
The Healthy Cook
22 Απριλίου, 2015 at 7:26 μμπολλούς ενοχλεί το αυγό στο πανάρισμα τελικά!
ευχαριστώ Χρυσαυγή! 🙂
dolmadaki
21 Απριλίου, 2015 at 10:55 μμενα εκκατομυριο καλυτερο απ το τηγανιτο!!! μου ανοιξες την ορεξη τωρα!!! τελειο
The Healthy Cook
22 Απριλίου, 2015 at 7:26 μμχεχεχεχε!!!! 😉
Χρύσα
21 Απριλίου, 2015 at 11:07 μμΚαλά, το κοτόπουλο πανέ και στη δική μου κουζίνα μόνο στο φούρνο γίνεται πλέον, ειδικά από τότε που τρώει και ο μικρός. Μου άρεσε πολύ και η διαδικασία της μαρινάδας, και το μείγμα του παναρίσματος, μου δίνει την εντύπωση ότι θα το κάνει αρκετά τραγανό. Και αυτό το dip του γιαουρτιού, μου έκανε κλικ αμέσως!
The Healthy Cook
22 Απριλίου, 2015 at 7:27 μμτόσο τραγανό όσο το τηγανητό δεν είναι, αλλά είναι πολύ νόστιμο!
ευχαριστώ Χρύσα μου!
mia maria
23 Απριλίου, 2015 at 11:04 πμΜας αρέσει πολύ το κοτόπουλο στο φούρνο σαν τηγανητό! Λιναρόσπορο δεν έχω χρησιμοποιήσει, ωραία ιδέα!
The Healthy Cook
24 Απριλίου, 2015 at 4:15 μμευχαριστώ!
ΕΛΕΝΑ
24 Απριλίου, 2015 at 1:22 μμΧαζεύω και ξαναχαζεύω το κοτοπουλάκι που ….. ντιπάρει στην πεντανόστιμη σος!!
Φαγάκι που δεν θα αφήσει κανέναν αδιάφορο!
Φιλιά, καλό μεσημέρι!
The Healthy Cook
24 Απριλίου, 2015 at 4:15 μμευχαριστώ Έλενα!
καλό Σαββατοκύριακο!
Ariadni St.
26 Απριλίου, 2015 at 4:41 μμΛατρευω το κοτόπουλο και ειδικα το τραγανούλι!
The Healthy Cook
27 Απριλίου, 2015 at 8:36 μμκι εγώ!! 😉
Beauty Follower
2 Μαΐου, 2015 at 9:50 μμΛαχταριστες μπουκιές και δεν σου κάθονται στο στομάχι μια που δεν χρειαζεται να μπουν στο τηγάνι!
The Healthy Cook
4 Μαΐου, 2015 at 12:48 πμ😉