Home » Quinoa, the Golden Food – Κινόα, η Χρυσή Τροφή

Quinoa, the Golden Food – Κινόα, η Χρυσή Τροφή

Quinoa, the Golden Food – Κινόα, η Χρυσή Τροφή
Quinoa – Κινόα

for english scroll down

Η κινόα προέρχεται από την Νότιο Αμερική. Είναι μια τροφή με σπουδαία διατροφική αξία, πολύτιμη στους αρχαίους λαούς των Άνδεων. Μάλιστα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) έχει επίσημα αναγνωρίσει την κινόα ως τρόφιμο με «υψηλή θρεπτική αξία», «εντυπωσιακή βιοποικιλότητα», και με σημαντικό ρόλο για την επίτευξη της ασφάλειας των τροφίμων παγκοσμίως.

Παρόλο που το χρησιμοποιούμε σαν δημητριακό, στην πραγματικότητα είναι ένας θάμνος που καλλιεργείται για τους φαγώσιμους σπόρους του, οι οποίοι αποξηραίνονται  και φτάνουν στο πιάτο μας. Η επιστημονική του ονομασία είναι Chenopodium quinoa και ανήκει στα ψευδοδημητριακά. Έχει στενή συγγένεια με είδη όπως τα παντζάρια και το σπανάκι.

Η κινόα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά Ω 3, που ωφελούν την καρδιά, είναι καλή πηγή φωσφόρου, μαγνησίου, καλίου και σίδηρου και καλή πηγή φυτικών ινών.

H περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες (14%), είναι πολύ υψηλή αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η κινόα αποτελεί πηγή πλήρους πρωτεΐνης, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των φυτικών τροφών. Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη (κυρίως) και ισολευκίνη, η κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντας την ασυνήθιστα πλήρες είδος διατροφής.

Η κινόα είναι επίσης καλή πηγή ασβεστίου, και ως εκ τούτου είναι χρήσιμη για χορτοφάγους και για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Ακόμη, περιέχει μαγγάνιο, έναν αξιόλογο ρυθμιστή ενζύμων και αντί οξειδωτικό, χαλκό που είναι επίσης αντί οξειδωτικό και βοηθάει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και κολλαγόνου και ψευδάργυρο που δυναμώνει τον ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθάει στην παραγωγή της ινσουλίνης.

Επίσης, η κινόα είναι ιδανική για όσους έχουν δυσανεξία στην γλουτένη, είναι εύπεπτη, θεωρείται αντιοξειδωτική, μακροβιοτική,  ιδανική για ηλικιωμένα άτομα, καθώς ανεβάζει τον αιματοκρίτη, και λέγεται πως βοηθάει στην αιμάτωση του εγκεφάλου, στη συγκέντρωση και στην πνευματική απόδοση.

Χάρη στις θρεπτικές της ιδιότητες, συνιστάται ιδιαίτερα στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Για χορτοφάγους οι οποίοι αντικαθιστούν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με κινόα , χωρίς καμία επίπτωση στον οργανισμό τους
  • Άτομα αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα και ασθενείς με κοιλιοκάκη (άνθρωποι που δεν μπορούν να καταναλώσουν τρόφιμα με γλουτένη, δηλαδή τρόφιμα με κριθάρι, βρώμη, σιτάρι και σίκαλη)
  • Ηλικιωμένους, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Για άτομα με ψωρίαση (χρόνια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος), επειδή έχει ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα
  • Αθλητές, ειδικά πριν και μετά την προπόνηση.

Για εκείνους που θέλουν να χάσουν βάρος, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, ενώ η κινόα έχει σχεδόν την ίδια τιμή ενέργειας με το καστανό ρύζι (100g κινόα έχει 374 θερμίδες και 100g  καστανό ρύζι έχει 350 θερμίδες), η κινόα έχει λιγότερα λιπαρά.

Quinoa, the Golden Food – Κινόα, η Χρυσή Τροφή
Cooked quinoa – Μαγειρεμένη κινόα

Χάρη στη λεπτή γεύση της μπορεί να συνδυαστεί με αμέτρητα συστατικά σε κύρια πιάτα, σούπες και σαλάτες και υποκαθιστά οποιοδήποτε δημητριακό ή ρύζι στις ανάλογες συνταγές.

Ξεπλένουμε την κινόα σε πολύ νερό, τρίβοντας τους σπόρους με το χέρι ώστε να φύγει η πικρή γεύση της φλούδας.

Μπορούμε να τη βράσουμε, όπως το ρύζι, σε αναλογία 1 μέρος κινόα προς 2 μέρη νερό ή ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου, για 15 περίπου λεπτά, σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να γίνουν τα σποράκια της σχεδόν διάφανα. Ή σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά και στη συνέχεια, εκτός φωτιάς, σκεπασμένη με μια πετσέτα, να την περιμένουμε να απορροφήσει τα υγρά της. Προαιρετικά, προσθέτουμε λίγο αλάτι στο νερό που βράζει. Η κόκκινη κινόα της Βολιβίας βράζεται για 10 λεπτά και τη συνέχεια την αφήνουν να φουσκώσει μόνη της, σκεπασμένη, εκτός φωτιάς.

Αν θέλετε η κινόα σας να έχει μια πιο “ γήινη” γεύση, δοκιμάστε να την καβουρδίσετε πριν την βράσετε. Βάλτε τη σε ένα σντικολλητικό τηγάνι , σε μέτρια φωτιά και καβουρδίστε τη ανακατεύοντας συνεχώς για 5 περίπου λεπτά.

Προσεχώς, θα απολαύσουμε διάφορες συνταγές με κινόα, ώστε να ευεργετηθούμε κι εμείς από τις πολύτιμες ιδιότητές της.

 

Πηγές:

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=142

http://www.newsbeast.gr/health/arthro/645685/oi-euergetikes-idiotites-tis-kinoa-/

http://medlabgr.blogspot.com/2014/01/quinoa-video.html

 

Quinoa thrives in South America. It has great nutritional value, valuable in ancient peoples of the Andes. Indeed, the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) has officially recognized quinoa as a food with “high nutritional value”, “impressive biodiversity ‘, and with a significant role in achieving food security worldwide.

Although we use it as grain, it is actually a shrub cultivated for its edible seeds, which are dried before they reach our plates. Its scientific name is Chenopodium quinoa and belongs to “pseudocereal.” It is closely related to species such as beets and spinach.

Quinoa is rich in protein and Omega3 fatty acid, which benefits the heart; it is a good source of phosphorus, magnesium, potassium and iron and a good source of fiber.

Its protein content (14%) is very high, but the most important is that quinoa is a complete protein source, unlike the majority of plant foods. In contrast to the rice or wheat, which have a low lysine content (primarily) and isoleucine, quinoa contains balanced levels of essential amino acids for humans, making it an unusually complete kind of nutrient.

Quinoa is also a good source of calcium, and therefore is useful for vegetarians and those with lactose intolerance. Furthermore, it contains manganese, a remarkable enzyme regulator and antioxidant, copper, another antioxidant which helps to produce hemoglobin and collagen and zinc, which strengthens the immune system and helps to produce insulin.

Also, quinoa is ideal for those who are intolerant to gluten, it is easily digested, ideal for elderly people, since it raises the hematocrit, and is said to help the brain perfusion, concentration and mental performance.

Thanks to its nutritional qualities, is highly recommended in the following cases:

• For vegetarians who can replace red meat with quinoa, without any impact on their organization

• People allergic to cow’s milk and coeliacs (people who cannot eat foods with gluten, ie foods with barley, oats, wheat and rye)

• Seniors, as it strengthens the immune system.

• For people with psoriasis (a chronic autoimmune skin disease), because it has omega-3 and omega-6 fatty acids

• Athletes, especially before and after training.

For those who want to lose weight, note that while the quinoa has almost the same energy level with brown rice (100 g quinoa has 374 calories and 100 g brown rice has 350 calories),  quinoa has less fat .

Thanks to its delicate flavor, it can be combined with countless ingredients in main dishes, soups and salads and substitute any grain or rice in similar recipes.

Rinse the quinoa in water, rubbing the seeds by hand so as to remove the bitter taste of the peel.

Boil it like rice at a ratio of 1 part quinoa to 2 parts water or, vegetable or chicken broth, for about 15 minutes over medium heat until done and the seeds become almost translucent. Alternatively, boil it on high heat for 5 minutes and then set the fire off, cover the saucepan with a towel, until all fluids are absorbed. Optionally, add a bit of salt to the boiling water. You can cook the red Bolivian quinoa by boiling it for 10 minutes, remove from the heat and leave it, covered, to absorb all fluids.

If you want the quinoa to have a more “nutty” flavor, try dry-roasting it before cooking. Put it in a skillet, over medium heat and stir constantly for about 5 minutes.

Shortly, we will enjoy various quinoa recipes, so we can benefit from its precious properties.

 

Sources:

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=142

http://www.newsbeast.gr/health/arthro/645685/oi-euergetikes-idiotites-tis-kinoa-/

http://medlabgr.blogspot.com/2014/01/quinoa-video.html

 

Facebook Comments

4 comments

  1. lenia says:

    Η κινόα είναι πράγματι δώρο Θεού (ειδικά για μας τους χορτοφάγους).
    Πολύ πλούσιο άρθρο!
    Καλημέρες, Εύη κ συγχαρητήρια για το υγιεινό μπλογκ σου!

Leave a Reply