Home » Salmon Salad with Asparagus & Avocado Dressing – Σαλάτα με Σολομό, Σπαράγγια και Σάλτσα Αβοκάντο

Salmon Salad with Asparagus & Avocado Dressing – Σαλάτα με Σολομό, Σπαράγγια και Σάλτσα Αβοκάντο

#salmon, fish, #asparagus, #avocado, #salad

for english scroll down

Σαλάτα για μια ιδιαίτερη περίσταση, ή, για ένα ρομαντικό δείπνο για δύο? Διαλέξτε και πάρτε. Αυτή η πολύ νόστιμη σαλάτα με καπνιστό σολομό, σπαράγγια και σάλτσα  αβοκάντο, μπορεί εύκολα να σταθεί και σαν ένα ελαφρύ κυρίως γεύμα.

Το σπαράγγι ως τρόφιμο είναι προικισμένο με εξαιρετικές ιδιότητες. Έχει διαιτητικές και ιδιαίτερα διουρητικές ιδιότητες. Είναι υδατώδες λαχανικό και όταν είναι φρεσκοκομμένο περιέχει 90-95% νερό. Η σύνθεση του ποικίλει ανάλογα με το στάδιο συγκομιδής του. Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος B (όπως φυλλικό οξύ , θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3)), σε αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως βιταμίνη C, βιταμίνη E, καροτένιο (προβιταμίνη της βιταμίνης Α) οι οποίες εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες και έχουν επίσης και ισχυρή αντικαρκινική δράση) και σε μέταλλα (όπως φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο).  Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου, αλλά έχουν πολύ κάλιο. Η θερμιδική αξία των σπαραγγιών θεωρείται χαμηλή και είναι 26 θερμίδες /100g. Επιπλέον, ένα φλιτζάνι σπαράγγια περιέχει πάνω από 11% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης των διαιτητικών ινών και περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της πρωτεΐνης.

#asparagus, #salad, #salmon

Τα σπαράγγια είναι, επίσης, μία μοναδική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της οστεοκαλσίνης, μια πρωτεΐνης που ενισχύει τη σύνθεση των οστών. Επιπλέον, η βιταμίνη Κ αποτρέπει τη συσσώρευση ασβεστίου στον ιστό, που μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρυνση, καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι αντιγηραντικές ιδιότητες των σπαραγγιών, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της γνωστικής εξασθένησης του εγκεφάλου. Όπως και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα σπαράγγια περιέχουν το φολικό οξύ, το οποίο λειτουργεί με τη βιταμίνη Β12, που βρίσκεταιι στα ψάρια, τα πουλερικά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμβάλλοντας σημαντικά στην πρόληψη της νοητικής εξασθένισης. Το φολικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, είναι απαραίτητο για ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα και βρίσκεται σε αφθονία στα σπαράγγια (ένα φλιτζάνι περιέχει το 66% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης φολικού οξέος).  Τα σπαράγγια έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, και βοηθούν στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας, του άσθματος και των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Όσον αφορά στις ιδιότητες του σολομού, διαβάστε την ανάρτηση για ψητό σολομό με σάλτσα κάππαρης και πράσα, ενώ πληροφορίες  για το αβοκάντο θα βρείτε στο άρθρο  Αβοκάντο, μία ακόμη υπερτροφή.

Salmon Salad with Asparagus & Avocado Dressing – Σαλάτα με Σολομό, Σπαράγγια και Σάλτσα Αβοκάντο

Ένα από τα υλικά που θα χρειαστείτε για την σαλάτα με σολομό και σπαράγγια είναι και 100 γρ. περίπου πράσινη σαλάτα. Εγώ χρησιμοποίησα συσκευασμένη ανάμεικτη σαλάτα με κόκκινη και πράσινη λόλα και ρόκα, αλλά τελικά νομίζω πως η σκέτη ρόκα θα ταιριάζει το ίδιο καλά, ίσως και καλύτερα. Ας δούμε τώρα τη συνταγή:

Χρόνος προετοιμασίας:   40 λεπτά

Μερίδες:   4

Υλικά:

  • 1 κιλό πατάτες baby, πλυμένες
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 500 γρ. φρέσκα πράσινα σπαράγγια
  • 300-400 γρ. καπνιστό σολομό
  • 100 γρ. ανάμεικτη πράσινη σαλάτα της αρεσκείας σας, ή, ρόκα
  • 25 γρ. αυγά σολομού (μπρικ)

για τη σάλτσα αβοκάντο:

  • 1 μέτριο, ώριμο αβοκάντο
  • ¼ φλυτζανιού (60 γρ.) γιαούρτι, 2% λιπαρά
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένο φρέσκο άνιθο
  • τον χυμό από 1 λάιμ

Εκτέλεση:

  1. Βράστε τις πατάτες, σε αλατισμένο νερό, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Σουρώστε και κόψτε τες στη μέση. Τοποθετείστε τες σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί, με την κομμένη πλευρά από πάνω και λαδώστε τες ελαφρά, με την βοήθεια ενός πινέλου. Ψήστε τις πατάτες στους 220ο C για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
  2. Εν τω μεταξύ κόψτε τα σπαράγγια λίγο πιο κάτω από την μέση και βράστε τα σε αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Στραγγίστε και βρέξτε τα με μπόλικο δροσερό νερό.
  3. Αφαιρέστε την φλούδα και το κουκούτσι από το αβοκάντο. Ετοιμάστε την σάλτσα αναμειγνύοντας όλα τα υλικά στο μούλτι.
  4. Κόψτε τον καπνιστό σολομό σε λωρίδες.
  5. Για να σερβίρετε, μοιράστε την σάλτσα σε 4 πιάτα και κάντε το ίδιο με τις πατάτες, βάζοντάς τες πάνω στη σάλτσα. Τοποθετείστε την ανάμεικτη σαλάτα πάνω στις πατάτες και μετά τα σπαράγγια πάνω στη σαλάτα. Επάνω στα σπαράγγια βάζετε τον καπνιστό σολομό και τέλος, διακοσμείτε με τα αυγά σολομού.

Παγώστε και ένα ωραίο λευκό κρασί και απολαύστε!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

 
Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
437.8 63.1 0.2 10.2 1.6 26.8 7.3

20.1 mg

Συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο “Salads” του The Australian Women’s Weekly.

 

Salmon Salad with Asparagus & Avocado Dressing – Σαλάτα με Σολομό, Σπαράγγια και Σάλτσα Αβοκάντο

A really presentable salad for a special occasion, or for a romantic dinner for two; it’s your choice. This salad with smoked salmon, asparagus and avocado dressing can easily stand as a light main course, as well.

Asparagus is a food endowed with excellent properties. It has dietary and particularly diuretic properties. When fresh, it contains 90-95% water. Its composition varies depending on the harvest stage. Asparagus is rich in vitamins B (including folic acid, thiamine (B1), riboflavin (B2), niacin (B3)), antioxidants (such as vitamin C, vitamin E, carotene (pro-vitamin of vitamin A) that effectively neutralize free radicals and they also have strong anti-cancer activity) and minerals (such as phosphorus, calcium, magnesium.) It is low in sodium, but it is rich in potassium. The calorific value of the asparagus is considered low and is 26 calories / 100g. In addition, a cup of asparagus contains over 11% of the recommended daily intake of dietary fiber and about 10% of the recommended daily allowance of protein.

Asparagus is also a unique source of vitamin K which is necessary for the synthesis of osteocalcin, a protein that enhances the synthesis of bones. Furthermore, vitamin K prevents the accumulation of calcium in the tissue, which can lead to atherosclerosis, cardiovascular disease and stroke.

The anti-aging properties of asparagus can help combat cognitive impairment of the brain. Like all leafy green vegetables, asparagus contain folic acid, which works with vitamin B12, which is located in fish, poultry, meat and dairy products, contributing significantly to the prevention of cognitive decline. Folic acid, a B vitamin, is essential for a healthy cardiovascular system and is found in abundance in broccoli (one cup contains 66% of the recommended daily dose of folic acid). Asparagus has anti-inflammatory action, and help fight arthritis, asthma and autoimmune diseases.

Regarding the properties of salmon, you can read the post for the grilled salmon with caper sauce and leeks; information on avocados can be found in the post Avocado, one more superfood.

#salad, #asparagus, #salmon, #avocado

One of the materials that you will need is approximately 100 gr. of green salad. I used a packaged mixed salad with red and green leaf lettuce and arugula, but I think that plain arugula will fit just as well, maybe even better. Now let’s see the recipe:

Preparation time:   40 minutes

Servings:   4

Ingredients:

  • 1 kg. (2.2 lb) baby potatoes, washed
  • 1 tablespoon olive oil
  • 500 g. (1 lb) fresh green asparagus
  • 300-400 g. (11-14 oz) smoked salmon
  • 100 g. (3.5 oz) mixed green salad of your choice, or arugula
  • (0.9 oz) salmon eggs (red caviar)

for the avocado dressing:

  • 1 medium, ripe avocado
  • ¼ cup (2 oz) Greek yoghurt, 2% fat
  • 1 tablespoon chopped fresh dill
  • the juice of 1 lime

Instructions:

  1. Boil the potatoes in salted water for about 15 minutes, until just tender. Drain and cut them in half. Put them on a lightly oiled oven tray, cut side up, and drizzle them slightly with the olive oil. Bake potatoes at 220 ° C (420 o F) for about 15 minutes, until crisp and brown.
  2. Meanwhile cut the asparagus just below the middle and boil them in salted water until just tender. Drain and sprinkle them with plenty of cool water.
  3. Remove the peel and pit the avocados. Prepare the sauce by mixing all ingredients in a food processor.
  4. Cut the smoked salmon into strips.
  5. To serve, divide the sauce among 4 plates and do the same with the potatoes, putting them on the sauce. Place the mixed salad on the potatoes, then asparagus over the salad. Top asparagus with smoked salmon strips and finally decorate with the salmon eggs.

Serve the salmon salad with asparagus and avocado dressing with a bottle of a chilled white wine and enjoy!

 

Nutritional Facts per Serving

 
Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers Cholesterol
437.8 63.1 0.2 10.2 1.6 26.8 7.3

20.1 mg

Recipe adapted from the book “Salads” of The Australian Women’s Weekly.

Πηγή – Source:

http://www.alekati.gr/%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82_%CF%83%CF%84%CE%BF_%CF%83%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%B3%CE%B9

 

30 comments

  1. Τι γκουρμεδιάρικη σαλάτα είναι αυτή!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Ποια ιδιαίτερη περίσταση??? Ποιο ρομαντικό δείπνο???
    Για μένα θα τη φτιάξω!!!
    Η φωτογραφία είναι φανταστική!!! Τα χρώματα είναι τόσο ζωντανά και φωτεινά!!
    Έβαλες και μπρικ….πάγωσες κρασάκι…όλα τέλεια!!
    …πςςςτ αυτό εκεί πίσω τι είναι?? ψωμάκι?

    Μπράβο!! Υπέροχη σαλάτα με σούπερ συνδυασμό υλικών μας έφτιαξες!!
    Καλημέρα Ευούλα!!

  2. Μιλάμε για συνταγή βγαλμένη από γκουρμέ περιοδικό μαγειρικής και σε φωτογράφιση και σε εκτέλεση!!!!!!!!!!!!!!! Τι να πω και τι να αφήσω ? Δεν έχω λόγια! Είναι εξαιρετική σε ΟΛΑ της!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Μπράβο Εύη! Τα αξιοποίησες τα σπαράγγια στο έπακρο!

    Καλημέρα, καλό μήνα, καλή εβδομάδα!!!!!!!!!!!!!
    Φιλιά!!!!!

  3. άρης says:

    Εύη δεν έχω λόγια !! Ολοκληρωμένο και πανέμορφο γευστικά και αισθητικά post !! Κάθε πρότασή σου είναι πραγματικά καλοδουλεμένη !!!!

  4. Απλά υπέροχη! Αγαπημένες γεύσεις σε ένα ολοκληρωμένο και τόσο λαχταριστό γεύμα. Μπράβο!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! Φιλιά!

  5. justsunday says:

    αυτο θα πει γκουρμε!
    φοβερη προταση,αψογη προταση!μπραβο ευη απο τις πιο ωραιες σαλατες που ειχα δει!!!!
    Kisses

  6. sp00nstories says:

    Φοβερά όμορφο πιάτο!Του βάζω 10 με τόνο^^ Καλή εβδομάδα κοριτσάκι!

  7. theonewithallthetastes says:

    Πολύ κομψή σαλάτα!
    Και το ντρέσινγκ το λάτρεψα! Δείχνει γευστικότατο!

  8. Χρύσα says:

    Εντάξει, τι να πω… ένα κι ένα όλα τα υλικά, γκουρμέ όσο δεν πάει!
    Ήξερα ότι τα σπαράγγια είναι θρεπτικά, νομίζω ότι δεν είχα αντιληφθεί καλά το πόσο!
    Και το ντρέσινγκ από μόνο του όμως, καταπληκτικό!

  9. ΕΛΕΝΑ says:

    Νομίζω από τις πιο όμορφες και γκουρμέ σαλάτες που έχω δει!
    Δείχνει υπέροχη και η σάλτσα με αβοκάντο με έχει ξεσηκώσει!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

  10. Λοιπόν κάποτε δεν έτρωγα τα σπαράγγια γιατί δεν μου άρεσε η εμφάνισή τους! χαζό έ; Τώρα τα αγαπώ πολύ. Είναι πολύ όμορφη η σαλάτα σου και μπορεί να σταθεί και ως κυρίως! Φιλιά!

  11. Όλα τα έχει αυτή η συνταγή, όλα τα καλά και αγαπημένα (μου) υλικά. Τις πατάτες ουτε που τις πρόσεξα να σου πω την αλήθεια, τις διάβασα στα υλικά και μετά τις πρόσεξα, αλλά μου αρέσει πολύ η προσθήκη τους γιατί δίνουν και σώμα στη σαλάτα και χορτάινουν.

    • την έφαγα και χωρίς πατάτες και ήταν πολύ νόστιμη κι έτσι!
      αλλά όπως λες η προσθήκη τους κάνει την σαλάτα πολύ χορταστική.
      ευχαριστώ Τάνια μου! καλό βράδυ!

  12. Ο σολομός είναι τόσο μα τόσο αγαπημένος σε κάθε του μορφή. Φρέσκος, καπνιστός, μπρίκ.. δεν τον χορταίνω με τίποτα. Με το πιάτο αυτό έχεις χτυπήσει φλέβα.. 3 από τα πιο αγαπημένα μου υλικά ever (σολομός, αβοκάντο, σπαράγγι) μαζί. Παράδεισος λέμε!

    • αχ, και για μένα, παράδεισος είναι αυτό το πιάτο!! χαίρομαι που σου αρέσει!
      ευχαριστώ Ευάκι!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.