• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Νηστίσιμα/ Πρωινά/ Συνταγές/ Χειροποίητα Βρώσιμα Δώρα

    Σπιτική Granola με Ξερά Βύσσινα

    Τι πιο πρακτικό και ωραίο από το να έχεις έτοιμο μείγμα δημητριακών και ξερών φρούτων για το πρωινό σου, φτιαγμένο από τα χεράκια σου!! Ένα μείγμα γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, ενέργεια και, βεβαίως, απίθανη γεύση. Όπως αυτή η σπιτική granola με ξερά βύσσινα!

    Πραγματικά σου λύνει τα χέρια αυτή η μέθοδος για την ετοιμασία του πρωινού. Θα μου πείτε, σιγά πόσο δύσκολο είναι να ετοιμάσεις ένα σωστό πρωινό. Είμαι σίγουρη όμως πως οι περισσότεροι έχετε παραλείψει πολλές φορές το πρωινό σας, γιατί δεν είχατε χρόνο να το ετοιμάσετε. Η granola είναι η εύκολη λύση γι’ αυτά τα γεμάτα βιασύνη πρωινά.

    Sour Cherry Granola for a healthier breakfast – Granola με Ξερά Βύσσινα για πιο υγιεινό πρωινό

    Αυτή η σπιτική granola που σας προτείνω σήμερα περιέχει βρώμη, καρύδια, ηλιόσπορους, καρύδα και όπως σας είπα ήδη, αποξηραμένα βύσσινα. Εσείς βέβαια μπορείτε να αντικαταστήσετε κάποιο ή κάποια υλικά με κάποια άλλα που σας αρέσουν περισσότερο.  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα κεράσια ή κράνμπερις, αμύγδαλα, φουντούκια, κολοκυθόσπορους, κ.α. Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και πειραματιστείτε. Φροντίστε όμως να τηρήσετε τις αναλογίες.      

    Τα καρύδια, πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά και σε ω-3 λιπαρά, περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, όπως,  φαινολικές ενώσεις, μελατονίνη,  καθώς και πολλά μέταλλα, όπως μαγγάνιο, χαλκό, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, και  σελήνιο. Ακόμη, αποτελούν μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε. Ακόμη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β  όπως η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, η θειαμίνη, το  παντοθενικό οξύ, βιταμίνη Β-6, και το φυλλικό οξύ.

    Sour Cherry Granola for a healthier breakfast – Granola με Ξερά Βύσσινα για πιο υγιεινό πρωινό

    Οι ηλιόσποροι είναι μια τροφή πλούσια σε φυτοστερόλες, λιπαρά οξέα, ω-3 και ω-6, φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε. Είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, αλλά και σε μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο. Αποτελούν τέλος σημαντική πηγή και άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών όπως το σελήνιο.

    Το βύσσινο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C (το ωμό φρούτο), αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες , όπως ανθοκυανίνες, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Η σημαντική αντιοξειδωτική του δράση του προσδίδει αντιγηραντικές ιδιότητες. Η καμπφερόλη και η κερσετίνη που περιέχει, βελτιώνουν την μνήμη, την συγκέντρωση και την όραση. Τα αποξηραμένα βύσσινα που βρήκα στο αγαπημένο μου μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας, δεν περιέχουν επιπλέον ζάχαρη, αλλά επεξεργάζονται και αποξηραίνονται αποκλειστικά με τα δικά τους σάκχαρα. Ακόμη πιο υγιεινά!!

    Sour Cherry Granola for a healthier breakfast – Granola με Ξερά Βύσσινα για πιο υγιεινό πρωινό

    Σπιτική Granola με Ξερά Βύσσινα

    Χρόνος προετοιμασίας:  50 λεπτά

    Μερίδες:  περίπου 4 φλυτζάνια έτοιμης granola (περίπου 16 μερίδες)

    Υλικά:

    • 1 ½ φλυτζάνια νιφάδες βρώμης
    • ¾ φλυτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
    • ¼ φλυτζάνι ηλιόσπορους, ψίχα
    • ½ κουταλάκι αλάτι
    • ¼ κουταλάκι τριμμένη κανέλλα
    • ¼ φλυτζάνιελαιόλαδο
    • ½ φλυτζάνι μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
    • 2 γεμάτεςκουταλιές καστανή ζάχαρη
    • ¾ φλυτζάνι αποξηραμμένα βύσσινα
    • ¾ φλυτζάνιτριμμένη καρύδα

    Εκτέλεση:

    1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 150οC. Στρώστε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
    2. Σε ένα μπωλ ανακατέψτε την βρώμη, τα καρύδια, τους ηλιόσπορους, το αλάτι και την κανέλλα.
    3. Σε ένα μικρό μπωλ, ή στο μούλτι, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το μέλι και την ζάχαρη.
    4. Ρίξτε το μείγμα των υγρών υλικών μέσα στο μπωλ με τα στερεά και ανακατέψτε καλά με μια σπάτουλα ξύλινη ή σιλικόνης.
    5. Μεταφέρετε το μείγμα στο ταψί και στρώστε το να απλωθεί καλά.
    6. Βάλτε το στο φούρνο και ψήστε το  για 45 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρει ένα βαθύ καφέ χρώμα. Φροντίστε να την ανακατεύετε κάθε 15 λεπτά, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα. Θα σας φαίνεται πολύ “ υγρή” όσο είναι μέσα στο φούρνο. Είναι φυσιολογικό.
    7. Περίπου 10 λεπτά πριν τη βγάλετε από τον φούρνο, προσθέστε τα ξερά βύσσινα και την τριμμένη καρύδα και ανακατέψτε καλά.
    8. Όταν ψηθεί, βγάλτε τη από τον φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει τελείως. Θα στεγνώσει  σε μεγάλα κομμάτια. Μην την ανακατέψετε μέχρι να κρυώσει. Τότε μόνο σπάστε τη σε μικρά κομμάτια και αποθηκέψτε τη σε ένα αεροστεγές δοχείο.

    Φτιάξτε αυτή την granola με ξερά βύσσινα  και θα με θυμηθείτε!! Απολαύστε τη με γάλα, γιαούρτι, ξυνόγαλα ή ακόμη και σκέτη!! Είναι πεντανόστιμη! Να σας πω την αλήθεια, εγώ την δοκίμασα και με παγωτό…. Απίθανη!

    Sour Cherry Granola for a healthier breakfast – Granola με Ξερά Βύσσινα για πιο υγιεινό πρωινό

     

    Sour Cherry Granola for a healthier breakfast – Granola με Ξερά Βύσσινα για πιο υγιεινό πρωινό

     

    Sour Cherry Granola for a healthier breakfast – Granola με Ξερά Βύσσινα για πιο υγιεινό πρωινό

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    29 Comments

  • Reply
    peps
    22 Σεπτεμβρίου, 2014 at 3:43 μμ

    Φοβερή συνταγή!!! Νοστιμιά και υγεία!!! Θα τη δοκιμάσω….μόνο που δε ξέρω αν θα μου βγουν 16 μερίδες…..προβλέπω με το ζόρι 8!!!χαχαχαχα
    Ενδιαφέρον site το Greek Nutrition!

    • Reply
      The Healthy Cook
      22 Σεπτεμβρίου, 2014 at 10:41 μμ

      χαχαχαχα!!! δεν παίζεσαι!!!
      ναι, είναι πολύ ενδιαφέρον!

  • Reply
    Eleanna (foodaki.gr)
    22 Σεπτεμβρίου, 2014 at 11:21 μμ

    Μεγάλωσα με πρωϊνό με δημητριακά στο σπίτι και λατρεύω τη granola κι οτιδήποτε συναφές! Μπράβο για τη συνταγή και τη συνεργασία!

    • Reply
      The Healthy Cook
      22 Σεπτεμβρίου, 2014 at 11:45 μμ

      ευχαριστώ Ελεάννα μου!!
      κι εγώ, το πρωινό είναι ένα γεύμα που το προσέχω πολύ!!
      άσε που τέτοιου είδους μείγματα είναι μεγάλη ευκολία!
      καληνύχτα!!

  • Reply
    Eleanna (foodaki.gr)
    22 Σεπτεμβρίου, 2014 at 11:21 μμ

    Μεγάλωσα με πρωϊνό με δημητριακά στο σπίτι και λατρεύω τη granola κι οτιδήποτε συναφές! Μπράβο για τη συνταγή και τη συνεργασία!

    • Reply
      The Healthy Cook
      22 Σεπτεμβρίου, 2014 at 11:45 μμ

      ευχαριστώ Ελεάννα μου!!
      κι εγώ, το πρωινό είναι ένα γεύμα που το προσέχω πολύ!!
      άσε που τέτοιου είδους μείγματα είναι μεγάλη ευκολία!
      καληνύχτα!!

  • Reply
    Culinary Flavors
    23 Σεπτεμβρίου, 2014 at 10:59 πμ

    Ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσεις τη μέρα σου! Εξαιρετική η γκρανόλα σου και μπράβο για τη συνεργασία σου! Φιλιά πολλά!

    • Reply
      The Healthy Cook
      23 Σεπτεμβρίου, 2014 at 9:34 μμ

      ευχαριστώ κατερινάκι!!
      φιλιά!!

  • Reply
    Culinary Flavors
    23 Σεπτεμβρίου, 2014 at 10:59 πμ

    Ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσεις τη μέρα σου! Εξαιρετική η γκρανόλα σου και μπράβο για τη συνεργασία σου! Φιλιά πολλά!

    • Reply
      The Healthy Cook
      23 Σεπτεμβρίου, 2014 at 9:34 μμ

      ευχαριστώ κατερινάκι!!
      φιλιά!!

  • Reply
    Jasmin
    23 Σεπτεμβρίου, 2014 at 1:21 μμ

    Congratulation, Evi!
    You done a nice guest post, and the pictures of granola are great!
    Also, you revealed yet another interesting Greek website for us…
    Keep up with the good work 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      23 Σεπτεμβρίου, 2014 at 9:37 μμ

      hello Jasmin!!
      thank you for your kind words!!
      Greek Nutrition is indeed a very interesting site, with people who really love what they are doing!
      thanks for stopping by!

  • Reply
    Jasmin
    23 Σεπτεμβρίου, 2014 at 1:21 μμ

    Congratulation, Evi!
    You done a nice guest post, and the pictures of granola are great!
    Also, you revealed yet another interesting Greek website for us…
    Keep up with the good work 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      23 Σεπτεμβρίου, 2014 at 9:37 μμ

      hello Jasmin!!
      thank you for your kind words!!
      Greek Nutrition is indeed a very interesting site, with people who really love what they are doing!
      thanks for stopping by!

  • Reply
    dolmadaki
    23 Σεπτεμβρίου, 2014 at 8:37 μμ

    συγχαρητηρια παντα επιτυχίες!! δεν ηξερα τι ειναι η γκρανολα!!! τωρα που καταλαβα θα τη δοκιμασω γτ ειμαι φαν των δημητριακων και αντι να παίρνω ατ ετοιμα 10000 φορες καλυτερα να την ετοιμασω εγω!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      23 Σεπτεμβρίου, 2014 at 9:39 μμ

      καλώς το ντολμαδάκι!!
      φτιάξε τη μια φορά με τα χεράκια σου και μετά δεν θα ξαναπάρεις έτοιμα, στο υπόσχομαι!
      άσε που τα έτοιμα δεν είναι υγιεινά!
      καλό βράδυ! 🙂

  • Reply
    dolmadaki
    23 Σεπτεμβρίου, 2014 at 8:37 μμ

    συγχαρητηρια παντα επιτυχίες!! δεν ηξερα τι ειναι η γκρανολα!!! τωρα που καταλαβα θα τη δοκιμασω γτ ειμαι φαν των δημητριακων και αντι να παίρνω ατ ετοιμα 10000 φορες καλυτερα να την ετοιμασω εγω!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      23 Σεπτεμβρίου, 2014 at 9:39 μμ

      καλώς το ντολμαδάκι!!
      φτιάξε τη μια φορά με τα χεράκια σου και μετά δεν θα ξαναπάρεις έτοιμα, στο υπόσχομαι!
      άσε που τα έτοιμα δεν είναι υγιεινά!
      καλό βράδυ! 🙂

  • Reply
    Χρύσα
    23 Σεπτεμβρίου, 2014 at 10:43 μμ

    Καταρχήν, η φωτογραφίες είναι φανταστικές!
    Και κατά δεύτερον, η γρανολα σου έχει όλα τα υλικά που μου αρέσουν!
    Συγχαρητήρια για την πολύ ωραία συνεργασία!

    • Reply
      Χρύσα
      23 Σεπτεμβρίου, 2014 at 10:44 μμ

      Προφανώς εννοώ “οι φωτογραφίες…”

      • Reply
        The Healthy Cook
        23 Σεπτεμβρίου, 2014 at 11:17 μμ

        γεια σου Χρύσα!!
        χαίρομαι που σου αρέσει!!
        ευχαριστώ πολύ! 🙂

  • Reply
    Χρύσα
    23 Σεπτεμβρίου, 2014 at 10:43 μμ

    Καταρχήν, η φωτογραφίες είναι φανταστικές!
    Και κατά δεύτερον, η γρανολα σου έχει όλα τα υλικά που μου αρέσουν!
    Συγχαρητήρια για την πολύ ωραία συνεργασία!

    • Reply
      Χρύσα
      23 Σεπτεμβρίου, 2014 at 10:44 μμ

      Προφανώς εννοώ “οι φωτογραφίες…”

      • Reply
        The Healthy Cook
        23 Σεπτεμβρίου, 2014 at 11:17 μμ

        γεια σου Χρύσα!!
        χαίρομαι που σου αρέσει!!
        ευχαριστώ πολύ! 🙂

  • Reply
    Ariadni
    24 Σεπτεμβρίου, 2014 at 2:25 πμ

    πάρα πολύ ωραίο!!!!!!!
    Καλό ξημέρωμα!
    Φιλιά 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      24 Σεπτεμβρίου, 2014 at 11:08 πμ

      καλημέρα Αριάδνη!!
      ευχαριστώ πολύ!!!

  • Reply
    Ariadni
    24 Σεπτεμβρίου, 2014 at 2:25 πμ

    πάρα πολύ ωραίο!!!!!!!
    Καλό ξημέρωμα!
    Φιλιά 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      24 Σεπτεμβρίου, 2014 at 11:08 πμ

      καλημέρα Αριάδνη!!
      ευχαριστώ πολύ!!!

    Leave a Reply