Home » Sour Cherry Granola – Σπιτική Granola με Ξερά Βύσσινα

Sour Cherry Granola – Σπιτική Granola με Ξερά Βύσσινα

 

Sour Cherry Granola for a healthier breakfast – Granola με Ξερά Βύσσινα για πιο υγιεινό πρωινό

for english scroll down

Τι πιο πρακτικό και ωραίο από το να έχεις έτοιμο μείγμα δημητριακών και ξερών φρούτων για το πρωινό σου, φτιαγμένο από τα χεράκια σου!! Ένα μείγμα γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, ενέργεια και, βεβαίως, απίθανη γεύση. Όπως αυτή η σπιτική granola με ξερά βύσσινα!

Πραγματικά σου λύνει τα χέρια αυτή η μέθοδος για την ετοιμασία του πρωινού. Θα μου πείτε, σιγά πόσο δύσκολο είναι να ετοιμάσεις ένα σωστό πρωινό. Είμαι σίγουρη όμως πως οι περισσότεροι έχετε παραλείψει πολλές φορές το πρωινό σας, γιατί δεν είχατε χρόνο να το ετοιμάσετε. Η granola είναι η εύκολη λύση γι’ αυτά τα γεμάτα βιασύνη πρωινά.

Sour Cherry Granola for a healthier breakfast – Granola με Ξερά Βύσσινα για πιο υγιεινό πρωινό

Αυτή η σπιτική granola που σας προτείνω σήμερα περιέχει βρώμη, καρύδια, ηλιόσπορους, καρύδα και όπως σας είπα ήδη, αποξηραμένα βύσσινα. Εσείς βέβαια μπορείτε να αντικαταστήσετε κάποιο ή κάποια υλικά με κάποια άλλα που σας αρέσουν περισσότερο.  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα κεράσια ή κράνμπερις, αμύγδαλα, φουντούκια, κολοκυθόσπορους, κ.α. Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και πειραματιστείτε. Φροντίστε όμως να τηρήσετε τις αναλογίες.      

Τα καρύδια, πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά και σε ω-3 λιπαρά, περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, όπως,  φαινολικές ενώσεις, μελατονίνη,  καθώς και πολλά μέταλλα, όπως μαγγάνιο, χαλκό, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, και  σελήνιο. Ακόμη, αποτελούν μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε. Ακόμη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β  όπως η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, η θειαμίνη, το  παντοθενικό οξύ, βιταμίνη Β-6, και το φυλλικό οξύ.

Sour Cherry Granola for a healthier breakfast – Granola με Ξερά Βύσσινα για πιο υγιεινό πρωινό

Οι ηλιόσποροι είναι μια τροφή πλούσια σε φυτοστερόλες, λιπαρά οξέα, ω-3 και ω-6, φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε. Είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, αλλά και σε μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο. Αποτελούν τέλος σημαντική πηγή και άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών όπως το σελήνιο.

Το βύσσινο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C (το ωμό φρούτο), αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες , όπως ανθοκυανίνες, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Η σημαντική αντιοξειδωτική του δράση του προσδίδει αντιγηραντικές ιδιότητες. Η καμπφερόλη και η κερσετίνη που περιέχει, βελτιώνουν την μνήμη, την συγκέντρωση και την όραση. Τα αποξηραμένα βύσσινα που βρήκα στο αγαπημένο μου μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας, δεν περιέχουν επιπλέον ζάχαρη, αλλά επεξεργάζονται και αποξηραίνονται αποκλειστικά με τα δικά τους σάκχαρα. Ακόμη πιο υγιεινά!!

Sour Cherry Granola for a healthier breakfast – Granola με Ξερά Βύσσινα για πιο υγιεινό πρωινό

Σπιτική Granola με Ξερά Βύσσινα

Χρόνος προετοιμασίας:  50 λεπτά

Μερίδες:  περίπου 4 φλυτζάνια έτοιμης granola (περίπου 16 μερίδες)

Υλικά:

  • 1 ½ φλυτζάνια νιφάδες βρώμης
  • ¾ φλυτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
  • ¼ φλυτζάνι ηλιόσπορους, ψίχα
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • ¼ κουταλάκι τριμμένη κανέλλα
  • ¼ φλυτζάνιελαιόλαδο
  • ½ φλυτζάνι μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 2 γεμάτεςκουταλιές καστανή ζάχαρη
  • ¾ φλυτζάνι αποξηραμμένα βύσσινα
  • ¾ φλυτζάνιτριμμένη καρύδα

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 150οC. Στρώστε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Σε ένα μπωλ ανακατέψτε την βρώμη, τα καρύδια, τους ηλιόσπορους, το αλάτι και την κανέλλα.
  3. Σε ένα μικρό μπωλ, ή στο μούλτι, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το μέλι και την ζάχαρη.
  4. Ρίξτε το μείγμα των υγρών υλικών μέσα στο μπωλ με τα στερεά και ανακατέψτε καλά με μια σπάτουλα ξύλινη ή σιλικόνης.
  5. Μεταφέρετε το μείγμα στο ταψί και στρώστε το να απλωθεί καλά.
  6. Βάλτε το στο φούρνο και ψήστε το  για 45 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρει ένα βαθύ καφέ χρώμα. Φροντίστε να την ανακατεύετε κάθε 15 λεπτά, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα. Θα σας φαίνεται πολύ “ υγρή” όσο είναι μέσα στο φούρνο. Είναι φυσιολογικό.
  7. Περίπου 10 λεπτά πριν τη βγάλετε από τον φούρνο, προσθέστε τα ξερά βύσσινα και την τριμμένη καρύδα και ανακατέψτε καλά.
  8. Όταν ψηθεί, βγάλτε τη από τον φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει τελείως. Θα στεγνώσει  σε μεγάλα κομμάτια. Μην την ανακατέψετε μέχρι να κρυώσει. Τότε μόνο σπάστε τη σε μικρά κομμάτια και αποθηκέψτε τη σε ένα αεροστεγές δοχείο.

Φτιάξτε αυτή την granola με ξερά βύσσινα  και θα με θυμηθείτε!! Απολαύστε τη με γάλα, γιαούρτι, ξυνόγαλα ή ακόμη και σκέτη!! Είναι πεντανόστιμη! Να σας πω την αλήθεια, εγώ την δοκίμασα και με παγωτό…. Απίθανη!

Sour Cherry Granola for a healthier breakfast – Granola με Ξερά Βύσσινα για πιο υγιεινό πρωινό

What could be more practical and nice than to have a handmade mix of cereal and dried fruit for your breakfast!! A cereal mix full of nutrients, vitamins, energy and, of course, great taste.

Actually, this method for preparing your breakfast solves your hands. Of course, you may want to ask me, how time consuming is to prepare a proper breakfast? Well, I’m sure that most of you have missed your breakfast many times, because you did not have time to prepare it.  Granola is the solution for those mornings full of rush.

Sour Cherry Granola for a healthier breakfast – Granola με Ξερά Βύσσινα για πιο υγιεινό πρωινό

This granola I suggest today contains oats, walnuts, sunflower seeds, coconut, and as I said already, dried sour cherries. You certainly can replace any ingredient with another that you like most. You can use dried cherries or cranberries, almonds, hazelnuts, pumpkin seeds, etc. Let your imagination run free and experiment 😉 But be sure to keep the proportions.

Walnuts, a very good source of fiber, are high in polyunsaturated fats and omega-3 fats, contain many antioxidants, such as phenolic compounds, melatonin, and many metals, such as manganese, copper, potassium, calcium, iron, magnesium, zinc, and selenium. Still, they are a very good source of vitamin E. Moreover, walnuts contain B vitamins such as riboflavin, niacin, thiamin, pantothenic acid, vitamin B-6 and folic acid.

Sour Cherry Granola for a healthier breakfast – Granola με Ξερά Βύσσινα για πιο υγιεινό πρωινό

Sunflower seeds are a food rich in phytosterols, fatty acids, omega-3 and omega-6, folate, B vitamins and vitamin E. They are rich in protein and fiber, magnesium, iron and phosphorus. They are an important source of other antioxidants, such as selenium.

Sour cherry is rich in vitamin C (raw fruit), antioxidant polyphenols, such as anthocyanins, which fight free radicals. Their significant antioxidant action gives anti-aging properties. The kaempferol and quersitin they contain improve memory, concentration and vision. The dried sour cherries I found at my favorite shop in the center of Athens do not contain extra sugar, but they are dried and processed exclusively with their own sugars. Even healthier!!

Sour Cherry Granola
Serves 16
A healthy granola, packed with a lot of nutrients
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
45 min
Total Time
50 min
Prep Time
5 min
Cook Time
45 min
Total Time
50 min
172 calories
19 g
0 g
11 g
3 g
3 g
42 g
77 g
12 g
0 g
6 g
Nutrition Facts
Serving Size
42g
Servings
16
Amount Per Serving
Calories 172
Calories from Fat 92
% Daily Value *
Total Fat 11g
17%
Saturated Fat 3g
17%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 3g
Monounsaturated Fat 3g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 77mg
3%
Total Carbohydrates 19g
6%
Dietary Fiber 2g
9%
Sugars 12g
Protein 3g
Vitamin A
2%
Vitamin C
2%
Calcium
1%
Iron
4%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. • 1 ½ cups rolled oats
  2. • ¾ cup walnuts, coarsely chopped
  3. • ¼ cup sunflower seeds
  4. • ½ teaspoon salt
  5. • ¼ teaspoon ground cinnamon
  6. • ¼ cup olive oil
  7. • ½ cup honey, or maple syrup
  8. • 2 tablespoons packed brown sugar
  9. • ¾ cup dried sour cherries
  10. • ¾ cup unsweetened coconut, shredded
Instructions
  1. Preheat the oven to 150° C (300o F). Lay a large baking sheet with parchment paper.
  2. In a bowl mix the oats, walnuts, sunflower seeds, salt and cinnamon.
  3. In a small bowl or a small food processor, mix the olive oil, honey and sugar.
  4. Pour the mixture of liquid materials in the bowl of solid materials and mix well with a wooden or silicone spatula.
  5. Transfer the mixture into the baking sheet and spread it out well.
  6. Put in the oven and bake for about 45 minutes until you get a deep brown color. Be sure to stir every 15 minutes so the granola cooks evenly. It will seem too "watery" while it is in the oven. It is normal.
  7. Approximately 10 minutes before removing from the oven, add the dried cherries and grated coconut and mix well.
  8. 8 When cooked, remove from the oven and let cool completely. It dries into chunks. Do not stir until cool. Only then, break it into small pieces and the store it in an airtight container.
beta
calories
172
fat
11g
protein
3g
carbs
19g
more
The Healthy Cook http://www.thehealthycook.gr/
Make this granola with dried cherries and you won’t regret it!! Enjoy it with milk, yoghurt, buttermilk or even plain!! It is delicious! To tell you the truth, I tried it with ice cream …. Yummy!!

29 comments

  1. peps says:

    Φοβερή συνταγή!!! Νοστιμιά και υγεία!!! Θα τη δοκιμάσω….μόνο που δε ξέρω αν θα μου βγουν 16 μερίδες…..προβλέπω με το ζόρι 8!!!χαχαχαχα
    Ενδιαφέρον site το Greek Nutrition!

  2. Μεγάλωσα με πρωϊνό με δημητριακά στο σπίτι και λατρεύω τη granola κι οτιδήποτε συναφές! Μπράβο για τη συνταγή και τη συνεργασία!

    • ευχαριστώ Ελεάννα μου!!
      κι εγώ, το πρωινό είναι ένα γεύμα που το προσέχω πολύ!!
      άσε που τέτοιου είδους μείγματα είναι μεγάλη ευκολία!
      καληνύχτα!!

  3. Μεγάλωσα με πρωϊνό με δημητριακά στο σπίτι και λατρεύω τη granola κι οτιδήποτε συναφές! Μπράβο για τη συνταγή και τη συνεργασία!

    • ευχαριστώ Ελεάννα μου!!
      κι εγώ, το πρωινό είναι ένα γεύμα που το προσέχω πολύ!!
      άσε που τέτοιου είδους μείγματα είναι μεγάλη ευκολία!
      καληνύχτα!!

  4. Ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσεις τη μέρα σου! Εξαιρετική η γκρανόλα σου και μπράβο για τη συνεργασία σου! Φιλιά πολλά!

  5. Ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσεις τη μέρα σου! Εξαιρετική η γκρανόλα σου και μπράβο για τη συνεργασία σου! Φιλιά πολλά!

  6. Jasmin says:

    Congratulation, Evi!
    You done a nice guest post, and the pictures of granola are great!
    Also, you revealed yet another interesting Greek website for us…
    Keep up with the good work 🙂

  7. Jasmin says:

    Congratulation, Evi!
    You done a nice guest post, and the pictures of granola are great!
    Also, you revealed yet another interesting Greek website for us…
    Keep up with the good work 🙂

  8. dolmadaki says:

    συγχαρητηρια παντα επιτυχίες!! δεν ηξερα τι ειναι η γκρανολα!!! τωρα που καταλαβα θα τη δοκιμασω γτ ειμαι φαν των δημητριακων και αντι να παίρνω ατ ετοιμα 10000 φορες καλυτερα να την ετοιμασω εγω!!!

    • καλώς το ντολμαδάκι!!
      φτιάξε τη μια φορά με τα χεράκια σου και μετά δεν θα ξαναπάρεις έτοιμα, στο υπόσχομαι!
      άσε που τα έτοιμα δεν είναι υγιεινά!
      καλό βράδυ! 🙂

  9. dolmadaki says:

    συγχαρητηρια παντα επιτυχίες!! δεν ηξερα τι ειναι η γκρανολα!!! τωρα που καταλαβα θα τη δοκιμασω γτ ειμαι φαν των δημητριακων και αντι να παίρνω ατ ετοιμα 10000 φορες καλυτερα να την ετοιμασω εγω!!!

    • καλώς το ντολμαδάκι!!
      φτιάξε τη μια φορά με τα χεράκια σου και μετά δεν θα ξαναπάρεις έτοιμα, στο υπόσχομαι!
      άσε που τα έτοιμα δεν είναι υγιεινά!
      καλό βράδυ! 🙂

  10. Χρύσα says:

    Καταρχήν, η φωτογραφίες είναι φανταστικές!
    Και κατά δεύτερον, η γρανολα σου έχει όλα τα υλικά που μου αρέσουν!
    Συγχαρητήρια για την πολύ ωραία συνεργασία!

  11. Χρύσα says:

    Καταρχήν, η φωτογραφίες είναι φανταστικές!
    Και κατά δεύτερον, η γρανολα σου έχει όλα τα υλικά που μου αρέσουν!
    Συγχαρητήρια για την πολύ ωραία συνεργασία!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.