Home » Banana & Chocolate Muffins – Υγιεινά Μάφινς Μπανάνας με Σοκολάτα

Banana & Chocolate Muffins – Υγιεινά Μάφινς Μπανάνας με Σοκολάτα

Vegan-Banana-Chocolate-Muffins – Υγιεινά-Μάφινς-Μπανάνας-Σοκολάτα

for english scroll down

Είσαστε κι εσείς από εκείνους που αφήνουν τις μπανάνες στον πάγκο τις κουζίνας για μέρες? Και που όταν μαυρίσουν πια, αναρωτιέστε γιατί δεν τις αξιοποιήσατε? Κι εγώ το ίδιο…. Μου αρέσουν πολύ οι μπανάνες, αλλά συνήθως έχω κι άλλα φρούτα στο σπίτι που μου αρέσουν περισσότερο, ειδικά το καλοκαίρι.  🙂  Γι’ αυτό, τελευταίως, ψάχνω να βρω τρόπους να εκμεταλλευτώ τις ώριμες μπανάνες, πέρα από το να τις βάζω στην κατάψυξη για ένα δροσιστικό smoothie. Μετά τις πολύ νόστιμες τηγανίτες, έρχονται και τα υγιεινά μάφινς μπανάνας να δώσουν την λύση!

Vegan-Banana-Chocolate-Muffins – Υγιεινά-Μάφινς-Μπανάνας-Σοκολάτα

Είναι τέλεια για τον πρωινό καφέ, για ένα υγιεινό σνακ στην δουλειά ή στο σχολείο και το σημαντικότερο είναι πως μπαίνουν στην κατάψυξη για να διατηρηθούν και όταν τα αποψύχετε είναι τα ίδια όπως πριν! Όταν ο καιρός είναι ζεστός τα κέικ και μάφινς που περιέχουν φρούτα δεν κρατούν πάνω από 2 ημέρες. Στο ψυγείο θα διατηρηθούν 1-2 ημέρες ακόμα, αλλά στην κατάψυξη διατηρούνται πολύ περισσότερο. Και τα παιδιά τα λατρεύουν!

Αν δεν έχετε φορμάκια για μάφινς, βάλτε το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Απλά, έχετε στο νου σας πως θα χρειαστεί λίγο παραπάνω ψήσιμο. Επιπλέον, αν δεν έχετε μίξερ μπορείτε να φτιάξετε τα μάφινς ανακατεύοντας τα υλικά στο χέρι. Το μίξερ δεν είναι απαραίτητο, απλά κάνει τα πράγματα πιο εύκολα.

Vegan-Banana-Chocolate-Muffins – Υγιεινά-Μάφινς-Μπανάνας-Σοκολάτα

Εγώ χρησιμοποίησα λάδι καρύδας για τα μάφινς, το οποίο έχει ουδέτερη γεύση, αλλά μπορούν να γίνουν και με ένα απαλό ελαιόλαδο.

Χρόνος προετοιμασίας:   5 λεπτά

Χρόνος ψησίματος:   20-25 λεπτά

Μερίδες:   11 μάφινς

Υλικά:

  • 1 ¾ φλυτζανιού (200 γρ.) αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι
  • 1/3 φλυτζανιού (80ml) λάδι καρύδας, ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ φλυτζάνι (170 γρ.) σιρόπι σφενδάμου, ή μέλι 
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 3 μέτριες, ώριμες μπανάνες (220 γρ. περίπου)
  • ¼ φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου, ή άλλο γάλα της αρεσκείας σας
  • 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 100 γρ. σταγόνες μαύρης σοκολάτες

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170ο
  2. Στον κάδο του μίξερ ανακατέψτε το λάδι με το σιρόπι σφενδάμου ή το μέλι.
  3. Προσθέστε τα αυγά και στη συνέχεια προσθέστε τις μπανάνες και το γάλα και ανακατέψτε και πάλι.
  4. Προσθέστε την μαγειρική σόδα, το αλάτι και την βανίλια. Ανακατέψτε.
  5. Ρίξτε λίγο-λίγο το αλεύρι μέσα στο μείγμα και ανακατέψτε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  6. Προσθέστε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατέψτε ελαφρά.
  7. Μοιράστε το μείγμα στις ειδικές φόρμες για μάφινς και ψήστε για 20-25 λεπτά. Για να βεβαιωθείτε πως ψήθηκαν, βυθίστε μια οδοντογλυφίδα ή ένα καλαμάκι για σουβλάκι στο κέντρο ενός από τα μάφινς. Αν βγει στεγνό, έχουν ψηθεί.

Vegan-Banana-Chocolate-Muffins – Υγιεινά-Μάφινς-Μπανάνας-Σοκολάτα

Are you one of those people who leave bananas on the kitchen counter for days? And when they get almost black you are wondering why didn’t you make something out of them? Me too…. I like bananas, but usually I have other fruits at home that I like more, especially during summer. 🙂 Therefore, recently, I’m looking to find ways to use ripe bananas, apart from putting them  in the freezer for a refreshing smoothie. After these very delicious pancakes, here comes these healthy vegan banana muffins to give the solution!

These muffins are perfect for morning coffee, a healthy take-away snack to work or school and, most importantly, they can be stored in the freezer and when they thaw, they are asa good as new! When the weather is hot, cakes and muffins containing fruits do not keep more than two days. In the refrigerator they can be kept 1-2 days more, but in the freezer much longer. And kids love them!

Vegan-Banana-Chocolate-Muffins – Υγιεινά-Μάφινς-Μπανάνας-Σοκολάτα

If you do not have muffins pan, put the mixture into an oblong cake tin. Just keep in mind that it will take a little more baking. Moreover, if you do not have a mixer you can make the muffins by mixing the ingredients by hand. The mixer is not necessary, it just makes things easier.

As for the ingredients, if emmer whole wheat flour is difficult for you to find, you may use plain wholemeal flour. I used coconut oil for these muffins, since it has a neutral taste, but you may use extra virgin olive oil, as well.

Healthy Banana Muffins
Yields 11
The best healthy to-go snack
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
25 min
Total Time
30 min
Prep Time
5 min
Cook Time
25 min
Total Time
30 min
280 calories
41 g
34 g
11 g
4 g
8 g
99 g
238 g
21 g
0 g
3 g
Nutrition Facts
Serving Size
99g
Yields
11
Amount Per Serving
Calories 280
Calories from Fat 99
% Daily Value *
Total Fat 11g
17%
Saturated Fat 8g
40%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 1g
Monounsaturated Fat 2g
Cholesterol 34mg
11%
Sodium 238mg
10%
Total Carbohydrates 41g
14%
Dietary Fiber 2g
8%
Sugars 21g
Protein 4g
Vitamin A
1%
Vitamin C
5%
Calcium
4%
Iron
7%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. • 1 ¾ cup (200 g./ 7oz.) whole wheat emmer flour
  2. • 1/3 cup (80ml) of coconut oil, or extra virgin olive oil
  3. • ½ cup (170 g.) maple syrup, or honey
  4. 2 large eggs
  5. • 3 medium, ripe bananas (220g / 7.7 oz. approx.)
  6. • ¼ cup almond milk, or other milk of your choice
  7. • 1 teaspoon baking soda
  8. • a few drops of vanilla extract
  9. • ½ tsp salt
  10. • 100 g. / 3.5 oz. dark chocolate drops
Instructions
  1. Preheat oven to 170o C / 340o F.
  2. Mix oil with maple syrup or honey in the mixer bowl.
  3. Add eggs and beat well. Add bananas, milk and whisk.
  4. Add baking soda, salt and vanilla. Mix.
  5. Gradually pour flour into the mixture and mix with a spoon until blended.
  6. Add chocolate drops and mix gently.
  7. Divide the mixture in muffin tin and bake for 20-25 minutes. To make sure they are baked, dip a toothpick or a wooden skewer in the center of one of the muffins. If it’s dry, they’re done.
Adapted from COOKIE+kate
beta
calories
280
fat
11g
protein
4g
carbs
41g
more
Adapted from COOKIE+kate
The Healthy Cook http://www.thehealthycook.gr/

Facebook Comments

8 comments

  1. Ναι, είμαι κι εγώ από αυτές που κρατάνε τις μπανάνες χωρίς να τις τρώνε και μετά κοιτάζω που να τις χρησιμοποιήσω!! χαχαχαχαχα
    Εύη, πολύ πολύ όμορφες φωτογραφίες για αυτά τα σούπερ τέλεια μάφινς! Μου αρέσουν τα υγιεινά άγλυκα κέικ, μπάρες, μάφινς κλπ που τα τρως για πρωινό!! Μπράβο σου για όλα!!
    σε φιλώ!!!!!!!

    • The Healthy Cook says:

      ααα, ήξερα ότι είμαστε πολλοί! 😀
      ευχαριστώ κοριτσάκι μου!
      σε φιλώ

  2. Χρύσα says:

    Σε μας η αλήθεια είναι ότι δεν μένουν συχνά οι μπανάνες, γιατί τις τσακίζει, ο μικρός, αλλά πού και πού αφήνω επίτηδες μερικές για τέτοιες χρήσεις… Είναι το τέλειο κεκάκι για πρωινό, κάνω συχνά κι εγώ παρόμοια, και έτσι επιβεβαιώνω!!!

  3. georgiou vicky says:

    ποσα γραμμαρια μελι?το φλυτζανι τι χωρητικοτητας ειναι?

    • The Healthy Cook says:

      μιλάμε πάντα για τις μεζούρες μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής. θα υπολογίσετε 170 γρ. μέλι

Leave a Reply