Home » Veggie Chips with Za’atar – Τσιπς Λαχανικών με Ζαατάρ

Veggie Chips with Za’atar – Τσιπς Λαχανικών με Ζαατάρ

Veggie Chips with Za’atar – Τσιπς Λαχανικών με Ζαατάρ

for english scroll down

Τα τσιπς λαχανικών ήθελα καιρό τώρα να τα δοκιμάσω.  Παλαιότερα είχα δοκιμάσει μια δυο φορές, αλλά στο τηγάνι. Αυτό που ήθελα βέβαια είναι βρω έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για τσιπς λαχανικών ψημένα στον φούρνο. Μάζεψα λοιπόν διάφορα λαχανικά, πήρα το μαντολίνο μου και άρχισα να κόβω. Νομίζω πως αυτός ο τρόπος που σας προτείνω σήμερα είναι μια πολύ καλή λύση για νόστιμα και υγιεινά τσιπς για να συνοδέψουν το ποτό ή το αναψυκτικό σας.

Veggie Chips with Za’atar – Τσιπς Λαχανικών με Ζαατάρ

Ο συνδυασμός των τσιπς με το ζαατάρ δεν είναι δική μου ιδέα, την είδα εδώ και για να είμαι ειλικρινής ενθουσιάστηκα. Το ζαατάρ το είχα γνωρίσει σε κάποια ταξίδια μου στη Μέση Ανατολή. Είχα αγοράσει για το σπίτι και έκανα αρκετούς πειραματισμούς που θα μοιραστώ μαζί σας στο μέλλον. Πρόκειται για ένα μείγμα μπαχαρικών και μυρωδικών, το οποίο πιθανόν να το συναντήσετε και σε παραλλαγές, που στην αραβική κουζίνα το χρησιμοποιούν σχεδόν παντού. Αρωματίζουν τις πίτες τους, κοτόπουλο, χούμους, κ.α. Ζαατάρ σημαίνει δύο πράγματα: το άγριο θυμάρι (Origanum syriacum) που φύεται στα ορεινά των αραβικών χωρών, αλλά και το μείγμα που σας δίνω σήμερα.  Η δοσολογία των υλικών είναι καθαρά θέμα γούστου. Αν το θέλετε πιο λεμονάτο προσθέστε περισσότερο σούμακ, αν σας αρέσει το σουσάμι αυξήστε την ποσότητα.  Όπως σας είπα και πριν, το ζαατάρ ταιριάζει με σχεδόν τα πάντα. Φτιάξτε το, λαδώστε ελάχιστα μερικές αραβικές πίτες, πασπαλίστε τις με αυτό και ψήστε τις. Κι αν έχετε φτιάξει τις μπαλίτσες από τυρί γιαουρτιού, συνδυάστε τα και θα με θυμηθείτε!

Veggie Chips with Za’atar – Τσιπς Λαχανικών με Ζαατάρ

Τα λαχανικά που χρησιμοποίησα είναι πατάτες, γλυκοπατάτες λευκές και κόκκινες και παντζάρια και τα έκοψα πολύ λεπτά. Το μαντολίνο νομίζω πως είναι απαραίτητο, εκτός αν έχετε γίνει εξπέρ στο μαχαίρι…  😉 Εσείς δοκιμάστε τα με τα λαχανικά που σας αρέσουν. Έχετε υπόψη σας πως το κάθε λαχανικό θέλει διαφορετικό χρόνο ψησίματος, γι αυτό θα πρέπει να έχετε το νου σας στον φούρνο. Οι γλυκοπατάτες ψήθηκαν πιο γρήγορα (χρειάζονται 15-17 λεπτά), οι πατάτες και τα παντζάρια χρειάζονται παραπάνω ψήσιμο (20-22 λεπτά) με τα παντζάρια 1-2 λεπτά περισσότερο από τις πατάτες. Σε περίπτωση που βγάλετε το ταψί από το φούρνο νομίζοντας πως  τα τσιπς είναι έτοιμα, αλλά τελικά δείτε πως είναι μαλακά, ξαναβάλτε τα στο φούρνο, δεν θα χαλάσουν.

Veggie Chips with Za’atar – Τσιπς Λαχανικών με Ζαατάρ

Για τις γλυκοπατάτες δεν έχουμε μιλήσει μέχρι τώρα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, η οποία πέρα από την προστασία που μας προσφέρεις από τους ιούς της γρίπης, παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών και των δοντιών, την πέψη και τον σχηματισμό των κυττάρων του αίματος. Βοηθά στην επιτάχυνση της επούλωσης των τραυμάτων, παράγει κολλαγόνο, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητα του δέρματος, και βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες. Φαίνεται μάλιστα να συμβάλει στην προστασία του οργανισμού μας κατά των τοξινών που μπορεί να συνδεθούν με τον καρκίνο.  Περιέχουν, ακόμη,  βιταμίνη D, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα και τη γενική υγεία, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο. Το πλούσιο πορτοκαλί χρώμα τους, υποδεικνύει ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, όπως το βήτα-καροτένιο και άλλα καροτενοειδή, που είναι οι πιο δραστικές πρόδρομες ουσίες της βιταμίνης Α στο σώμα μας. Τα καροτενοειδή συμβάλουν στην ενίσχυση της όρασής μας και του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν κατά του καρκίνου και της γήρανσης. Ακονίστε λοιπόν τα μαχαίρια σας και πάμε να φτιάξουμε τσιπς!

Veggie Chips with Za’atar – Τσιπς Λαχανικών με Ζαατάρ

Χρόνος προετοιμασίας:   30 λεπτά

Υλικά:

για το ζαατάρ:

  • 2 κουταλάκια ξερό θρούμπι
  • 1 κουταλάκι ξερό θυμάρι
  • 2 κουταλάκια σουσάμι
  • ½ κουταλάκι σούμακ
  • ½ κουταλάκι αλάτι

για τα τσιπς:

  • 1 γλυκοπατάτα λευκή με τη φλούδα της, πλυμένη
  • 1 γλυκοπατάτα κόκκινη με τη φλούδα της, πλυμένη
  • 1 πατάτα με τη φλούδα της, πλυμένη
  • 1 παντζάρι με τη φλούδα του, πλυμένο
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίστε το σουσάμι.
  2. Βάλτε το σε ένα μπωλάκι και προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά του ζαατάρ και ανακατέψτε καλά.
  3. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ο C.
  4. Στρώστε τα ταψιά του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
  5. Κόβετε τα λαχανικά στο μαντολίνο, σε πολύ λεπτές φέτες. Κόψτε το παντζάρι τελευταίο για να μην σας χρωματίσει τα υπόλοιπα λαχανικά.
  6. Βάλτε τις φέτες λαχανικών σε ένα μπωλ και λαδώστε τις ελαφρά.
  7. Απλώστε τις πάνω σε ταψί και πασπαλίστε τις με το ζαατάρ.
  8. Ψήστε τα τσιπς μέχρι να γίνουν τραγανά (δείτε πιο πάνω τους χρόνους για κάθε λαχανικό). Ίσως χρειαστεί να γυρίσετε το ταψί μέσα στο φούρνο για να ψηθούν ομοιόμορφα. Όταν δημιουργηθούν σκούρες κηλίδες πάνω στα τσιπς είναι έτοιμα.
  9. Βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν. Ίσως χρειαστεί να ξαναψήσετε κάποια που δεν έχουν ψηθεί σωστά.

Veggie Chips with Za’atar – Τσιπς Λαχανικών με Ζαατάρ

It has been a long time since  I first thought of making veggie chips. Previously I had tried a couple of times, but fried. But I wanted to find an easy and quick way for vegie chips cooked in the oven. So I collected various vegetables, I got my mandolin and began to cut slices. I think this way that I suggest today is a very good solution for tasty and healthy chips to accompany a drink or refreshment.

The combination of chips with za’atar is not my idea, I saw it here and to be honest I was thrilled. I had seen za’atar in some of my trips to the Middle East. I had bought for the house and I made several experiments that I will share with you in the future. It is a mixture of spices and herbs, likely to come in variations, which in Arabic cuisine it is used almost anywhere. They flavor their pitas, chicken, hummus, etc. Za’atar means two things: wild thyme (Origanum syriacum) that grows in the highlands of the Arab countries, and the mixture I give you today. The dosage of the materials is purely a matter of taste. If you want more lemony add more sumac, if you like sesame increase the amount, etc. As I said before, the za’atar matches almost everything. Make your za’atar, slightly oil some Arabic pita bread, sprinkle with it and grill it. And if you have already made the yogurt cheese balls, taste it and you will be thrilled!

Veggie Chips with Za’atar – Τσιπς Λαχανικών με Ζαατάρ

The vegetables I used are potatoes, sweet potatoes (red and white) and red beets which I cut them finely. A mandolin I think it is essential, unless you have become an expert in knife … 😉 You should use whatever vegetables you like. Note that each one wants different cooking time, so you should keep your eyes open and stay near the oven. Sweet potatoes cooked faster (they need 15 to 17 minutes), potatoes and beets needed more baking (20 to 22 minutes) with beetroot 1-2 minutes longer than the potatoes. If you remove the pan from the oven believing that the chips are ready, but eventually find that are soft, put them back in the oven, they will not spoil.

Veggie Chips with Za’atar – Τσιπς Λαχανικών με Ζαατάρ

For sweet potatoes we have not spoken until now. They are high in vitamin B6 and vitamin C, which in addition to protecting us from influenza viruses, plays an important role in the formation of bones and teeth, digestion and the formation of blood cells. It helps to accelerate the healing of wounds, produce collagen, which helps to maintain skin elasticity and helps manage stress. It seems to help protect our body against toxins that may be linked to cancer. Sweet potatoes also contain vitamin D, which is vital to the immune system and general health, iron, magnesium and potassium. Their rich orange color indicates that they are high in carotenoids, like beta-carotene and other carotenoids that are most active precursors of vitamin A in our body. Carotenoids help strengthen our vision and our immune system. They are powerful antioxidants that help against cancer and aging. So sharpen your knives and let’s make some chips!

Veggie Chips with Za’atar – Τσιπς Λαχανικών με Ζαατάρ

Preparation time:   30 minutes

Ingredients:

for zaatar:

  • 2 teaspoons dried savory
  • 1 teaspoon dried thyme
  • 2 teaspoons sesame seeds
  • ½ teaspoon sumac
  • ½ teaspoon salt

for chips:

  • 1 white sweet potato scrubbed and dried, peel on
  • 1 red sweet potatoscrubbed and dried, peel on
  • 1 potato scrubbed and dried, peel on
  • 1 beetroot scrubbed and dried, peels on
  • olive oil

Instructions:

  1. In a nonstick skillet roast sesame seeds.
  2. Put seeds in a bowl, add the remaining ingredients of za’atar and mix well.
  3. Preheat oven to 400 ° F.
  4. Lay the oven trays with greaseproof paper.
  5. Cut vegetables on mandolin, into very thin slices. Cut the beetroot last so it won’t paint your other vegetables.
  6. Put the sliced ​​vegetables in a bowl and oil them slightly with olive oil or coat them with an oil spray.
  7. Spread on a baking sheet and sprinkle with za’atar.
  8. Bake the chips until crisp (see above the time needed for each vegetable). You may need to turn the pan into the oven to bake the chips evenly. When dark spots appear on the chips, they are ready.
  9. Remove from the oven and let them cool. You may have to return some chips to the oven if necessary, if they are not cooked properly.

 

Πηγή – Source:

http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/12178

 

Facebook Comments

34 comments

  1. sp00nstories says:

    Τα μεγάλα πνεύματα λέω εγώ χαχα…Πριν λίγο έβγαλα τσιπς παντζαριού τηγανιτά! Η συνταγή σου κούκλα είναι τέλεια!Καλό βράδυ<3

  2. Εύη τέλεια και είχα κάτι παντζάρια που δεν ήξερα τί να τα κάνω!! Τώρα βρήκα!! Μπράβο πολύ υγιεινή και θρεπτική η πρότασή σου για τους λάτρεις των σνακς!! Πολλές καλημέρες φιλιά!!

    • The Healthy Cook says:

      είδες? ήρθε μόνη της η λύση! χιχιχι!!
      ευχαριστώ Αθηνούλα! φιλιά

  3. Το ζαατάρ πρώτη φορά το ακούω αλλά τα υλικά του τα έχω όλα στο μαγικό ντουλάπι μου! Έφερα και άγριο θυμάρι από την Άνδρο οπότε νομίζω ότι θα τον πετύχω τον συνδυασμό. Τέτοια τσιπς μας έκανε ο μπαμπάς μου όταν ήμασταν μικρές και γινόταν πάρτι στο σπίτι..έκτοτε δεν τα έχω δοκιμάσει να τα φτιάξω μόνη μου. Ήρθε η ώρα τους όμως!! Κρατάνε μέρες ή όχι;
    Καλημέρα και καλό μήνα, σε φιλώ!!

    • The Healthy Cook says:

      από τα χεράκια του μπαμπά θα ήταν όνειρο!
      τα έφτιαξα μέρα με αρκετή υγρασία και μου κράτησαν 2 ημέρες. σίγουρα παίζουν ρόλο οι καιρικές συνθήκες στο πόσο θα σου κρατήσουν.
      φιλιά πολλά Αγγελικούλα! καλό μήνα!

  4. Marion says:

    Υπέροχα έγιναν.
    Τα τσιπς παντζαριού τα βλέπω και πολύ θα ήθελα να τα φτιάξω. Και οι γλυκοπατάτες είναι από τις αγαπημένες μου. Τέλειο σνακ και πολύ υγιεινό.
    Το ζαατάρ δεν το ήξερα.

    Καλό μήνα Εύη 🙂

  5. Ξανθή says:

    Διάβαζα κάπου για κάτι με ζαατάρ αλλά από τα πολλά που διαβάζω ούτε που θυμάμαι που.
    Αυτά τα τσιπς είναι φανταστικά, πόσο άραγε διατηρούνται;;

    • The Healthy Cook says:

      τα δικά μου κράτησαν δύο μέρες περίπου, αλλά τα έφτιαξα μέρα με πολύ υγρασία. νομίζω πως παίζουν ρόλο οι καιρικές συνθήκες.
      φιλιά Ξανθή μου!!

    • The Healthy Cook says:

      τέλεια!!
      να περάσεις όμορφα!
      περιμένω εντυπώσεις όταν τα φτιάξεις.
      φιλιά!

  6. Χρύσα says:

    Να και κάτι καινούργιο που έμαθα σήμερα! Πολύ ενδιαφέρον ο συνδυασμός των μυρωδικών στο ζαατάρ…
    Τα τσιπς λαχανικών είναι πραγματικά τέλεια ιδέα για μασούλημα, ειδικά όταν θα χειμωνιάσει και θα κλειστούμε μέσα για καναπέ και ταινίες!

    • The Healthy Cook says:

      έτσι όπως τα λες Χρύσα μου!
      το ζαατάρ ταιριάζει με όλα. δοκίμασέ το και πες μου.

  7. aris says:

    Υπέροχο post Εύη !!!
    Το ζαατάρ πρώτη φορά το ακούω…φαντάζομαι πως είναι καλά συνδυασμένο μείγμα μπαχαρικών, ότι πρέπει για τα τσιπς μας 😉

  8. Φαινονται μουρλια… απο αυτα που δεν μπορείς να σταματήσεις με τίποτα να τσιμπολογάς!
    Αυτό το ζααταρ μου κανει κάτι απο Game of Thrones lol 😉

    Καλό μήνα!!!

  9. mia maria says:

    Μου αρέσει πολύ η ανάρτηση σου! Δεν ξέρω γιατί αλλά μου θυμίζει το φθινόπωρο που έρχεται! Τι ωραία τα χρώματα των λαχανικών!

  10. Εχω δοκιμάσει μόνο πατάτες τσιπς, οι οποίες εξαφανίζονται σε δευτερόλεπτα και καιρό τώρα θελω να δοκιμάσω και άλλα λαχανικά αλλα το ξεχνάω συνέχεια. Καλή ευκαιρία να το βαλω μπρος τωρα που μας το θύμισες με αυτες τις ωραιες φωτογραφίες.

  11. I love baked veggie chips, I made it few times, but lately I kinda forgot about it.
    Thank you, for reminding me, dear Evi…
    And I will definitely add a beetroot among the potatoes definitely!

Leave a Reply