Home » Νηστίσιμο Κέικ με Ταχίνι – Vegan Tahini Cake

Νηστίσιμο Κέικ με Ταχίνι – Vegan Tahini Cake

Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι, καρύδια, σταφίδες & σοκολάτα, χωρίς λάδι. Ότι πρέπει για την μεγάλη Εβδομάδα - Vegan tahini cchocolate cake with walnuts, raisins

for english scroll down

Να ‘μαι κι εγώ, μετά από πολύ καιρό, με ένα αλάδωτο, νηστίσιμο κέικ με ταχίνι, καρύδια, σταφίδες και σοκολάτα 🙂 Έχουμε να τα πούμε μέσω blog από τον Νοέμβριο. Δεν ξέρω πραγματικά πως πέρασε ο καιρός, χωρίς ούτε μία ανάρτηση. Δεν είναι, όμως, ότι δεν έφτιαχνα υλικό. Όσοι με ακολουθείτε στα κοινωνικά δίκτυα βλέπετε τις συνταγές και τα άρθρα που ετοιμάζω για την ΑΒ Βασιλόπουλος, στο site #allazoumesinithies. Όπως και διάφορα άλλα που δημοσιεύω σε Facebook και Instagram.

Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι, καρύδια, σταφίδες & σοκολάτα, χωρίς λάδι. Ότι πρέπει για την μεγάλη Εβδομάδα - Vegan tahini cchocolate cake with walnuts, raisins

Το κέικ αυτό, που λέτε, είναι το κέικ της καραντίνας. Και αυτό γιατί αυτές τις ημέρες όταν σου τελειώνει π.χ. το αλεύρι ολικής δεν λες «θα πεταχτώ να πάρω». Μαζεύεις όλα τα ψώνια σου και πας μια φορά στις 10 μέρες. Εγώ έτσι κάνω. Οπότε το σημερινό κέικ δεν βγήκε και πολύ υγιεινό, αλλά την επόμενη φορά που θα το φτιάξω θα χρησιμοποιήσω αλεύρι ολικής και μέλι (δες εδώ πως θα αντικαταστήσεις την ζάχαρη με μέλι). Δεν ήθελα να καθυστερήσω την δημοσίευση, γιατί είναι πραγματικά πολύ νόστιμο! Και ότι πρέπει για την Μεγάλη Εβδομάδα, για όσους νηστεύουν.

Είναι, επίσης, πολύ βολικό γιατί χρησιμοποιείς το ίδιο σκεύος μέτρησης για όλα τα υλικά. Και έτσι πρέπει δηλαδή, το ίδιο φλυτζάνι για όλα. Ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το φλυτζάνι σας, τόσο μεγάλο θα βγει και το κέικ.

Επίσης, μπορείς να βάλεις ένα είδος σταφίδες, ή να μην βάλεις καθόλου γλάσο. Είναι, γενικά εύκολο να το προσαρμόσεις ανάλογα με τα υλικά που έχεις.

Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι, καρύδια, σταφίδες & σοκολάτα, χωρίς λάδι. Ότι πρέπει για την μεγάλη Εβδομάδα - Vegan tahini cchocolate cake with walnuts, raisins

Νηστίσιμο Κέικ με Ταχίνι

Χρόνος προετοιμασίας:   10 λεπτά

Χρόνος ψησίματος:   45-50 λεπτά

Υλικά:

  • ¾ φλυτζανιού ταχίνι
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 2 φλυτζάνια χυμό πορτοκαλιού, χλιαρό
  • ½ φλυτζάνι ξανθές σταφίδες
  • ½ φλυτζάνι κορινθιακές σταφίδες
  • 1 ½ φλυτζάνι χοντροαλεσμένη καρυδόψιχα
  • 1 φλυτζάνι ψιλοκομμένη σοκολάτα, ή τρούφα, ή σταγόνες σοκολάτας
  • 2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλυτζάνια σκληρό αλεύρι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 3 κουταλάκια baking powder
  • 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • 250γρ. μαύρη σοκολάτα
  • 1 κουταλάκι λάδι καρύδας

Εκτέλεση:

  1. Ανακατεύουμε τα αλεύρια με το baking powder και την σόδα σε ένα μπωλ.
  2. Βάζουμε όλες τις σταφίδες σε ένα μπωλ και τις πασπαλίζουμε με λίγο από το αλεύρι, να καλυφθούν.
  3. Κάνουμε το ίδιο και με τα καρύδια.
  4. Χτυπάμε με το μίξερ το ταχίνι με την ζάχαρη, προσθέτοντας σιγά-σιγά τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.
  5. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε καλά.
  6. Προσθέτουμε τα καρύδια, τις σταφίδες και την τριμμένη σοκολάτα ή τρούφα.
  7. Ρίχνουμε το μείγμα σε μία λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ* και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 45 λεπτά, περίπου. Τρυπήστε το κέικ με ένα ξύλινο καλαμάκι για να δείτε εάν ψήθηκε.
  8. Το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα και μετά από 10-15 λεπτά αφαιρούμε την φόρμα με προσοχή. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  9. Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν-μαρί μαζί με το λάδι καρύδας. Περιχύνουμε το κέικ και αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει πριν σερβίρουμε.

 

Σημειώσεις:

*Το μέγεθος της φόρμας εξαρτάται από την μεζούρα-φλυτζάνι που θα χρησιμοποιήσετε. Με την κλασική μεζούρα (250ml) θα χρειαστείτε μια φόρμα διαμέτρου 24εκ. περίπου.

 

Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το βιβλίο «Μοναστηριακά γλυκά», Δημοκρατικός Τύπος Α.Ε.

Εάν το φτιάξετε, στείλτε μου φωτογραφία να το χαρώ!  😉

Σας εύχομαι Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι, καρύδια, σταφίδες & σοκολάτα, χωρίς λάδι. Ότι πρέπει για την μεγάλη Εβδομάδα - Vegan tahini cchocolate cake with walnuts, raisins

Here I am finally, after a long time, with a fasting vegan tahini cake with walnuts, raisins and chocolate 🙂 I haven’t had the time to share a blog post since last November.  I don’t really know how the time passed. It’s not that I didn’t make new recipes, though. Those of you who follow me on social networks see the recipes and articles I am preparing for AB Vassilopoulos, on the site #allazoumesinithies (site in greek). And various other that I post on Facebook and Instagram.

This cake is a kind of quarantine cake. And that’s because these days when you are run out of e.g. wholemeal flour you use whatever you have in hand, since we limit our visits to the grocery store as much as possible due to Covid-19. That’s what I do. So today’s cake did not come out very healthy, but the next time I make it I will use wholemeal flour and honey (see this post on how to substitute sugar for honey). I didn’t want to delay the post, because it’s really very tasty! And it’s ideal for those fasting during the Holy Week.

Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι, καρύδια, σταφίδες & σοκολάτα, χωρίς λάδι. Ότι πρέπει για την μεγάλη Εβδομάδα - Vegan tahini cchocolate cake with walnuts, raisins

It is also very convenient because you use the same measuring cup for all ingredients. And you should! Depending on how big your cup is, the bigger the cake will be.

You can also make it with one kind of raisins, or no icing at all. It is generally easy to adjust depending on the ingredients you have in hand.

Vegan Tahini Cake
Prep Time
10 mins
Cook Time
45 mins
Total Time
55 mins
 

A delicious vegan tahini chocolate cake with walnuts and raisins

Course: Breakfast, Brunch, Dessert, Snack
Cuisine: Greek
Keyword: bundt cake, cake, chocolate, chocolate cake, tahini, tahini cake, vegan, vegan cake
Author: Evi
Ingredients
  • ¾ cup tahini
  • 1 cup sugar
  • 2 cups orange juice lukewarm
  • ½ cup yellow raisins
  • ½ cup Corinthian black raisins
  • 1 cup coarsely ground walnuts
  • 1 cup chopped chocolate or truffle, or chocolate drops
  • 2 cups all purpose flour
  • 2 cups durum-wheat flour
  • zest of 1 orange
  • 3 teaspoons baking powder
  • 1 teaspoon baking soda
  • 250 gr. dark chocolate
  • 1 teaspoon coconut oil
Instructions
  1. Mix the two flours with the baking powder and soda in a bowl.
  2. Put all the raisins in a bowl and sprinkle with a little flour to cover the all.
  3. Do the same with the nuts.
  4. In a mixer bowl beat tahini and sugar, slowly adding the orange juice and the zest.
  5. Stop the mixer and gradually add the flour mixture and mix well.
  6. Add the walnuts, raisins and grated chocolate or truffle.
  7. Pour the mixture into an oiled and floured cake tin * and bake in a preheated oven at 180oC for about 45 minutes.
  8. Let it to cool on a rack and after 10-15 minutes remove the tin carefully. Let it to cool completely.
  9. Melt the chocolate in a bain-marie (double boiler) together with the coconut oil. Pour over the cake and let the icing cool before serving.
Recipe Notes

* The size of the cake tin depends on the measuring cup you will use. With the classic measuring cup (250ml) you will need a 24cm diameter tin approximately.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.