for english scroll down
Εβδομάδα πρωινού αυτή που διανύουμε, όπως είπαμε και στην προηγούμενη ανάρτηση, όπου είδαμε το Smoothie bowl με ψητά σύκα, μια συνταγή που είδα πως αγαπήσατε πολύ. Σήμερα έχουμε νέα συνταγή: τηγανίτες, η νέα μου εμμονή…. Είναι να μη με πιάσει! Μέχρι πρόσφατα οι τηγανίτες δεν ήταν από τα πρωινά που προτιμούσα. Τελευταίως αυτό έχει αλλάξει και πειραματίζομαι με διάφορα είδη. Κι έτσι, μετά τα πρωτεϊνικές τηγανίτες με κουρκουμά, ήρθαν οι τηγανίτες μπανάνας και έπονται κι άλλες.
Έχω να πω πως αν δεν ήταν στην μέση η διαστροφή της food blogger, οι πειραματισμοί θα σταματούσαν εδώ. Είναι οι τέλειες τηγανίτες. Πολύ νόστιμες, μυρωδάτες, αφράτες και πολύ πιο υγιεινές από τις συνηθισμένες. Η συνταγή είναι vegan και απόλυτα νηστίσιμη, αλλά σας δίνω και την απλή εκδοχή.
Για το γάλα αμυγδάλου έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ενώ καλύπτει το 30% της ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για αυτό εδώ.
Η μπανάνα είναι εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, ενώ η γλυκιά της γεύση και ο κορεσμός που προκαλεί λόγω των φυτικών ινών την καθιστούν ένα ποιοτικό σνακ. Πιο συγκεκριμένα, η μπανάνα είναι πολύ καλή πηγή Βιταμίνης C, καλίου και βιταμίνης Β6. Η βιταμίνη C που περιέχεται στη μπανάνα, ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού και προστατεύει από ασθένειες. Επιπλέον, η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τη σύνθεση του συνδετικού ιστού, την απορρόφηση του σιδήρου και τη σύνθεση κυττάρων του αίματος. Η περιεκτικότητα της μπανάνας σε κάλιο είναι ιδιαίτερα υψηλή σε σχέση με άλλα φρούτα και τρόφιμα. Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που παίζει σπουδαίο ρόλο στην διατήρηση και ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, καθώς το κάλιο ρυθμίζει τα νευρικά ερεθίσματα για τη μυϊκή συστολή. Η βιταμίνη B6 συμμετέχει στη σύνθεση των αντισωμάτων του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στη σύνθεση των ερυθροκυττάρων, στον πρωτεϊνικό μεταβολισμό και στην καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η μπανάνα δεν περιέχει νάτριο, ενώ έχει ίχνη λίπους και χοληστερόλης.
Τηγανίτες Μπανάνας
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά
Μερίδες: 6 μεγάλες τηγανίτες
Υλικά:
- 1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο, ή, αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι
- 1 κουταλιά baking powder
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου*
- 1 κουταλιά έξτρα παρθένο λάδι καρύδας, λιωμένο**
- 1 ώριμη μπανάνα, λιωμένη
- 3 κουταλιές ζάχαρη καρύδας***
- λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
γαρνίρισμα:
- 1-2 επιπλέον μπανάνες, κομμένες σε λεπτές φέτες (ή άλλα φρούτα της αρεσκείας σας)
- σιρόπι σφενδάμου, ή, μέλι
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπωλ ανακατέψτε το αλεύρι, το baking powder, και το αλάτι.
- Σε ένα άλλο μπωλ (ή στον κάδο του μούλτι για ευκολία) ανακατέψτε καλά το γάλα, το λάδι καρύδας, την μπανάνα, τη ζάχαρη και την βανίλια.
- Προσθέστε το μείγμα του αλευριού στα υγρά υλικά και ανακατέψτε μέχρις ώτου να μην διακρίνεται το αλεύρι.
- Ζεστάνετε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και αλείψτε το με ελάχιστο λάδι καρύδας.
- Υπολογίζοντας περίπου ¼ του φλυτζανιού από το μείγμα για κάθε τηγανίτα, ψήστε τις μία-μία για 2-3 λεπτά από κάθε πλεύρα, μέχρι να πάρουν χρώμα. Μην αμελήσετε να αλείφετε το τηγάνι με ελάχιστο λάδι καρύδας πριν από κάθε τηγανίτα.
- Σερβίρετε τις τηγανίτες μπανάνας ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου, με ροδέλες μπανάνας και σιρόπι σφενδάμου ή μέλι.
Σημειώσεις:
*Ή άλλο γάλα της αρεσκείας σας
**Ή βούτυρο
***Ή καστανή ζάχαρη
Update: Πάρα πολλοί από εσάς με ρωτάτε πως έφτιαξα τα λουλουδάκια μπανάνας. Τα έχω φτιάξει με ένα εργαλείο για ζαχαρόπαστα που είχα αγοράσει πριν πολλά χρόνια από το εξωτερικό. Πρόσφατα όμως το βρήκα να πουλιέται στην Ελλάδα εδώ.
It’s breakfast week on the blog, and after the vegan smoothie bowl with roasted figs, a recipe you really loved, it’s time for pancakes, my new obsession ….! Until recently, pancakes weren’t my thing. Lately this has changed and I am experimenting with different types of pancakes. Therefore, after the protein pancakes with turmeric, here come the vegan banana pancakes and others will follow.
I have to say that if it wasn’t the perversion of the food blogger, experiments would stop here. These are the perfect pancakes for me. Very tasty, fragrant, fluffy and much healthier than usual. This recipe is vegan and, but I’m giving you the simple version, as well.
Almond milk has few calories, is rich in vitamin E, and covers 30% of the daily amount of calcium that our body needs. If you want to learn more about almond milk read here.
Banana is an excellent source of many vitamins and other nutrients, while the sweet taste and the saturation caused due to fiber make it a quality snack. More particularly, banana is a good source of Vitamin C, potassium and vitamin B6. Vitamin C contained in bananas, enhances antioxidant defenses of the human body and protects against diseases. Furthermore, vitamin C is particularly valuable for the synthesis of connective tissue, the absorption of iron and the blood cell composition. Their content of potassium is particularly high in relation to other fruit and food. Potassium is an electrolyte that plays an important role in protein synthesis and the maintenance and development of muscle mass, and regulates nerve impulses for muscle contraction. Vitamin B6 is involved in the synthesis of the immune system antibodies, in the synthesis of red blood cells, in protein metabolism and proper functioning of the central nervous system. We should add that banana is sodium-free, and has traces of fat and cholesterol. Read an extensive and excellent article on the health benefits of bananas here.
Update: You can also use whole wheat spelt flour to make this pancakes.
Vegan Banana Pancakes
- • 1 cup all- purpose flour , sifted
- • 1 tablespoon baking powder
- • 1 pinch of salt
- • 1 cup almond milk *
- • 1 tablespoon extra virgin coconut oil, melted **
- • 1 banana, mashed
- • 3 tablespoons coconut sugar ***
- • a few drops of vanilla extract
- • 1-2 extra bananas, sliced
- • maple syrup****
- In a bowl mix flour, baking powder and salt.
- In another bowl (or the bowl of a small food processor for convenience) mix well milk, coconut oil, banana, sugar and vanilla until blended.
- Add flour mixture into the liquid mixture stirring until no flour remains.
- Heat a small skillet over medium-low heat and brush with a little bit of coconut oil.
- Figuring about ¼ cup of mixture for each pancake, cook them one by one for 2-3 minutes each side, until golden. Do not forget to greese the pan with coconut oil before each pancake.
- Serve the pancakes warm or at room temperature, with banana slices and honey or maple syrup.
- * Or other milk of your choice
- ** Or butter
- *** Or brown sugar
- **** Or honey
Χαριτωμενα τα μπανονο-ανθακια!
είναι τα άτιμα, δεν είναι?
Τι υπέροχη συνταγή και τι υπέροχη παρουσίαση! Εύη έγραψες !!!
Αυτά τα λουλουδάκια από μπανάνα, απίθανα!!!!!!
Αχ βρε Άρη, πάντα με τον καλό λόγο!
σ’ ευχαριστώ!
Τι όμορφα που είναι όλα! Και οι τηγανίτες και τα λουλουδάκια!
ευχαριστώ Μαρία μου! σε φιλώ!
Οι φωτογραφιες ειναι απιθανες!!!! 😉
ευχαριστώ πολύ!! 🙂
Αγαπάμε κι εμείς τηγανίτες οικογενειακώς..
Με γαλα αμυγδαλου θα ήθελα να τις δοκιμάσω… αλλά και με το λαδι καρυδας..
πολύ ωραία παρουσίαση Ευη με τις μπανανες κομμένες σε ανθακια…τέλεια είναι 😉
Φιλιά 🙂
ευχαριστώ πολύ Μάριον!
φιλιά πολλά!
Εντάξει, λατρεύω μπανάνα σε κέικ, σε γλυκά, σε τηγανίτες σε βάφλες. Το καλύτερο πρωινό κατά τα γούστα μου (μετά από τη γκρανόλα με μήλο) και με τέτοια παρουσίαση ποιος μπορεί να αντισταθεί; Εγώ όχι πάντως!
χαχαχαχα!! το ήξερα πως θα σου άρεσε! 😉
ευχαριστώ πολύ!
επειδη εχω κολλημα,μπορω να χρησιμοποιησω αλευρι ολικης?
δεν τις έχω δοκιμάσει ακόμη με αλεύρι ολικής, αλλά νομίζω πως ναι, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε